Jezikovnica (29)

Je že tako, da marsikaj, kar je v pogovornem jeziku sprejemljivo, ne ustreza knjižnojezikovni normi, kar pomeni, da prvine pogovornega jezika v knjižnem oz. standardnem jeziku delujejo napačno. Tudi zato se moramo knjižnega jezika vsi učiti, pa ne le v šoli, pač pa na vsakem koraku ali ko smo v službi, beremo v prostem času, gledamo televizijo, poslušamo radio in spremljamo druge, še sodobnejše medije, še zlasti pa, ko v vsakdanjem življenju beremo različne javne napise, obvestila, vabila ipd. Dejstvo je, da so prvine pogovornega jezika zmeraj prehajale v knjižni jezik, vendar do določene mere in času primerno.
Značilnost najširše pojmovanega primorskega pogovornega jezika je, da ob nekaterih glagolih, kot so: začeti se, nadaljevati se in končati se, pozabi na povratni osebni zaimek se, ki mora obvezno stati ob njih, in jih rabi, kot da bi bili glagoli začeti, nadaljevati in končati. Ne zanima nas, zakaj do tega prihaja, vplivi so različni, pogosto delujejo kot potuha, zato nanje rajši pozabimo. Pomembneje je, da se napake zavemo in si prizadevamo, da je ne ponavljamo. Če na primer v obvestilu piše, da bo predavanje začelo ob 9. uri, je to v knjižnem jeziku napaka, saj je pravilno, da se bo predavanje začelo, torej ne smemo pozabiti na zaimek se. Če se v reviji članek nadaljuje na naslednji strani, ni prav, da se napiše, da nadaljuje, temveč se nadaljuje. In če film konča ob 21. uri, je to spet napaka, saj je pravilno, da se film konča. Glagoli začeti, nadaljevati in končati, torej glagoli brez se, se rabijo v drugačnih položajih, npr.: profesor začne s predavanjem ob 9. in konča ob 10. uri, novinar pa članek nadaljuje v naslednji številki. Prepričana sem, da ste zaznali razliko brez globoke strokovne razlage, kajne?
Pa še nekaj pogosto slišim v pogovornem jeziku, v knjižni jezik pa ne sodi: namesto da rečemo, da nam nekaj rabi ali ne rabi (ta knjiga mi ne rabi, bom kupila drugo), je knjižno pravilno, če se izrazimo, da tega ne potrebujemo, ne pa, da nam ne rabi.
Doc. dr. Vladka Tucovič na Oddelku za slovenistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem (Koper) izvaja pravopisne in lektorske vaje. Jezikovna vprašanja, o katerih bi radi brali v Jezikovnici, ji lahko pošljete na e-naslov: vladka. tucovic@fhs. upr. si ali na uredništvo Novega glasu.

Piše Vladka Tucovič / Nadaljuje ali se nadaljuje?

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme