“Jezik je prvi vir kulture”

Piše: APE

Zanimivo spletno srečanje

“Ali veš, zakaj je Trst tudi naš?” tak je bil naslov srečanja oz. spletnega dogodka, ki ga je pripravil Tomaž Grassi, študent Fakultete Turističnih študijev – Turistica iz Portoroža. Tomaž je v sklopu predmeta Kulturne prireditve in turizem priredil srečanje, ki je imelo velik odziv. Uvodoma je opisal kulturno in zgodovinsko sliko Slovencev v Italiji, v drugem delu srečanja pa je povabil k pogovoru profesorico slovenščine in zgodovine na slovenskem liceju Antona Martina Slomška v Trstu ter absolventko slovenistike na tržaški univerzi Ester Gomisel. Namen srečanja je bil ta, da se študentje oz. vsi, ki živijo v matični domovini Sloveniji, bolje seznanijo s prisotnostjo in delovanjem slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Tomaž Grassi je v uvodnem delu srečanja najprej predstavil šolski sistem Slovencev v Italiji. Vrtci, osnovne in višje šole s slovenskim učnim jezikom so namreč ene glavnih ustanov za ohranjanje slovenske narodne skupnosti v Italiji. Omenil je slovenske medije in vse druge slovensko kulturno-gospodarske ustanove, ki že več let delujejo v Furlaniji Julijski krajini. Da bi poslušalci bolje razumeli vse sedanje delovanje in večletno prisotnost slovenske narodne skupnosti v Italiji, je predstavil še zgodovinsko sliko od prve prisotnosti Slovencev na Primorskem do leta 1382, ko je Trst postal habsburški, ter vse do prve in druge svetovne vojne  do danes.

Profesorica Ester Gomisel, ki je tudi odlična pevka in neutrudna kulturna delavka, je poudarila, da so taka srečanja pomembna za širjenje informaciji glede slovenske narodne skupnosti v Italiji, tako v Italiji kot tudi v matični domovini. Ester Gomisel je orisala stanje slovenskih šol in vrtcev ter obrazložila, kako so v teh tudi otroci iz italijanskih družin in kako je danes ena od večjih težav pomanjkanje kadrov. Kulturna delavka je spregovorila še o kulturi in zakaj je le-ta za neko narodno skupnost tako pomembna oz. nujna za njen obstoj. Prisotna mora biti vsak dan v življenju vsakega člana določene skupnosti in je neposredno povezana z jezikom. Samo z jezikom narodne skupnosti imamo možnost podati in prenašati naprej svojo narodno identiteto. Ester Gomisel že več let poje pri vokalni skupini Glasbene matice v Trstu, Vikra. Pri njej sodelujejo tako Slovenci, ki živijo v Italiji, kot Slovenci, ki prihajajo iz matice. Prav tako pa so prisotni tudi Italijani. Vsi ti ljudje, ki spadajo v to skupino, delijo svoje značilnosti drug z drugim in skupino bogatijo. Pomembno je, je povedala pevka, da se med sabo pogovarjamo, ustvarjamo dialoge in delimo lastne izkušnje. Tako ustvarimo kulturni dialog in medsebojno spoštovanje.

S srečanja je bilo razvidno, da je Trst žarišče različnih kultur in stikov, o katerih se je treba pogovarjati in razmišljati.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme