Jejmo in kuhajmo zdravo

Piše: Katarina Visintin

Vrh Sv. Mihaela Marija Merljak gostja Jesenskih večerov v Brajdi

Tako se je glasil naslov zadnjega srečanja niza Jesenskih večerov v Brajdi. Večerna prireditev je potekala na sedežu KD Danica na Vrhu Sv. Mihaela v torek, 19. oktobra 2021.

Tokratni gost je bila strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak, ki je diplomirala na biotehniški fakulteti kot inženirka živilske tehnologije. Še danes svoje znanje izpopolnjuje in seveda posodablja, da lahko vsakomur pomaga in svetuje ter ga obvešča o novih raziskavah ali odkritjih.

Na torkovem srečanju je publiki obrazložila, kako človekovo telo potrebuje vse hranilne snovi; da pa jih vse lahko dobro uporabi, je potrebno primerno prehranjevanje. Večkrat je poudarila, kako je bistveno poslušati same sebe, si zaupati, še posebno pa se imeti radi. Prav zato je treba telesu dati to, kar potrebuje, da lahko dobro deluje. Že na začetku je strokovnjakinja pojasnila, da s prehrano zdravimo telo, bolezni pa zdravi medicina: veliko ljudi išče alternativno zdravljenje v prehrani. To je napačen pristop do katerekoli zdravstvene težave, saj je zdravo prehranjevanje komplementarni del medicine, ne pa njena alternativa.

Celice v našem telesu se neprestano prenavljajo, za učinkovito delovanje potrebujejo primerno gradivo, energijo in zaščito. Te človek pridobi z raznolikim prehranjevanjem, ki mora vključevati beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe in vitamine ter minerale. Hrana mora torej nasititi telo in mu tudi pomagati. Pri tem pa je priporočljivo se izogibati predelani hrani in uživati to, kar nam daje sama narava. 

Gospa Merljak je predstavila svojo štirinajsto izdano knjigo Mladost v telesu. V njej pojasnjuje, kako človeku ne povedo leta, ali je star ali mlad, temveč njegovo notranje zdravstveno stanje. Posameznik mora paziti, da obdrži zdrav notranji organizem in z njim tudi notranjo mladost. V knjigi so zbrani uporabni nasveti in napotki za zdravo življenje in seveda vsakodnevno prehranjevanje.

S temi modrimi nasveti se je končal niz vrhovskih srečanj. Zajete vsebine so bile raznolike; organizatorji so letos dali velik poudarek zdravi prehrani, zdravim navadam in zdravemu načinu življenja. To so tematike, ki jih danes večkrat zanemarjamo. Zaradi tega je pomembno, da se kdaj pa kdaj ustavimo in pomislimo nase in na svoje zdravje ter seveda tudi prisluhnemo kakemu nasvetu.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme