Je res čas, da dobi Mona Liza nov dom?

Jason Farago, znani umetnostni kritik ameriškega časopisa New York Times, je napisal izjemno kritičen članek o Leonardovi Moni Lizi in o tem, kako njena prisotnost škodi pariškemu muzeju Louvre.
V Louvru domuje največja umetniška zbirka v Evropi, zelo verjetno je ta najbolj priljubljen muzej na svetu. Leta 2018 je imel 10 milijonov obiskovalcev, od tega je bila velika večina turistov iz tujih držav. To je bil pravi rekord – kar 25 % več kot v letu 2017. Po podatkih upraviteljev pariškega muzeja kar 80 % vseh obiskovalcev prihaja v Louvre z namenom, da bi si pobliže ogledali sliko renesančnega umetnika Leonarda da Vincija.
Letos poleti so potekala posodobitvena dela v dvorani Salle des États, v kateri je bila Mona Liza razstavljena v omari iz neprebojnega stekla že od leta 2005. Umetnino so začasno prenesli v bližnjo galerijo Galerie Médicis, kar pa je povzročilo popolno nezanimanje za umetnostna dela v dvorani Salle des États in velike težave glede nenadzorljivega pritoka turistov na novo lokacijo. Dostop do novega razstavljalnega prostora je bil možen skozi samo ena vrata in upravitelji muzeja so morali najprej omejiti število obiskovalcev, nato celo zapreti sobo za nekaj dni, kar je sprožilo veliko nelagodje med stotinami turistov, ki jim ni uspelo pogledati Moni Lizi v oči. Slika je danes spet na svojem mestu, težave s prevelikim številom obiskovalcev pa ostajajo – Louvrovi upravitelji so v dvorano Salle des États tudi postavili napise, ki opozarjajo, da je slika obdana z drugimi mojstrovinami, in predlagajo obiskovalcem ogled celotne zbirke v sobi. Jean-Luc Martinez, direktor muzeja, je izjavil, da bi bilo možno organizirati delovanje muzeja tako, da bi na kakšen način preusmerili pozornost od Mone Lize in ovrednotili druga umetniška dela. Predlagal je nove, posebne vstopnice in nove vhode v sobo, umetnostni kritik Jason Farago pa je prepričan, da to ni dovolj: “Louvre je ogromen in na splošno nima težav s prenatrpanostjo, ima težave s sliko Mona Liza, in če se bo število obiskovalcev še povečalo na 11 ali 12 milijonov predvidenih naslednje leto, bo muzej enostavno eksplodiral”.
New York Times je dal tudi nove predloge upraviteljem Louvra. Jason Farago trdi, da Mona Liza potrebuje svoj prostor, svoj paviljon, v katerem bi si jo ljudje lahko ogledali od blizu in kjer bi ob njej bili lahko predavanja in drugi dogodki. Paviljon Mona Liza bi takoj postal najbolj priljubljena atrakcija v najbolj priljubljeni turistični destinaciji na svetu. Po mnenju New York Timesa danes Mona Liza ogroža varnost obiskovalcev muzeja in ovira ogled drugih umetnin, saj je postala neke vrste “sveta relikvija”, zato naj bi bil novi pariški paviljon prava destinacija za tako “versko romanje”.

Kat

New York Times kritičen do upraviteljev Louvra

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme