Jasno in složno za naše šole!

Prejšnji konec tedna je v slovenski narodni skupnosti v Italiji povzročila val zaskrbljenosti vest, da bi v naslednjem šolskem letu lahko prišlo do krčenja učnega osebja ali celo združevanja razredov. Govor je bil celo o 50 delovnih mestih in, posledično, o hudih težavah pri izvajanju pouka. Preplah je sprožilo sporočilo vodje Urada za slovenske šole Igorja Giacominija slovenskim ravnateljem, naj preverijo možnosti, da bi z razpoložljivim učnim kadrom in brez dodatnih učnih moči zapolnili kadrovske potrebe za šolsko leto 2021-2022. Taka naj bi bila po njegovih besedah izrecna navodila generalne direktorice Deželnega šolskega urada Daniele Beltrame.

Takoj so se odzvali naši politični predstavniki. Slovenska senatorka Tatjana Rojc iz vrst Demokratske stranke je v interpelaciji ministru za šolstvo Patriziu Bianchiju in ministrici za deželna vprašanja Mariastelli Gelmini takoj napisala, naj vlada “ustrezno posreduje pri generalnem vodstvu Deželnega šolskega urada za FJk, zato da bosta zagotovljeni spoštovanje in udejanjanje zakonske zaščite slovenske narodne manjšine v Deželi FJK. Odločitev, da ne bo dodeljenega vsakoletnega dodatnega učnega kadra, in to le šolam s slovenskim učnim jezikom, je nezakonita, ker je v nasprotju z veljavno zakonodajo o zaščiti slovenske manjšine, saj se ta naslanja na mednarodne sporazume ter na bilateralne dogovore med Italijo in Slovenijo.” Odločitev o krčenju bi bila, po besedah senatorke Tatjane Rojc, “tako po vsebini kot po obliki izredno huda in zelo skrb vzbujajoča. Obenem bi imela značilnosti izrazite subjektivne poteze glede na dejstvo, da je specifika šolskega sistema s slovenskim učnim jezikom dobro znana in je zelo malo verjetno, da je nepoznana ravno vodstvu Deželnega šolskega urada za FJk.”

Stranka Slovenska skupnost je v tiskovnem sporočilu opozorila, da je slovenska šola “nezamenljiv kulturni, izobraževalni in družbeni steber naše narodne skupnosti, saj si brez naših šol ne bi mogli predstavljati razvoja naše manjšine”.

Kljub pomembnim normam v zaščitnem zakonu 38, v mednarodnih dogovorih ter v državnih zakonih smo žal stalno priča zapiranju ali združevanju šol in razredov, krčenju stolic in delovnih mest, napovedi rušenju šolskih zgradb in podobno, so še zapisali v vodstvu SSk, ki pričakujejo tudi podporo matične domovine. “Na vsak podoben napad na ta steber naše skupnosti bi morali vedno, brez razlik odgovoriti jasno, prepričano in složno” politika, izvoljeni predstavniki in civilna družba.  Vlada in krajevni organi naj zagotovijo reden in nemoten pouk na vseh naših šolah, “po pravilih, ki urejajo manjšinske ustanove, ki nimajo številk večine, so pa vse nujno potrebne za razvoj in življenje narodne skupnosti”. Drugačna izbira bi pomenila “hudo diskriminacijo in siromašenje slovenske manjšine v Italiji”.

V torek zjutraj je prišla vest, da naše šole niso ogrožene, da torej ne bo prišlo ne do krčenja učnega osebja ne do združevanja oddelkov oz. razredov. Po mnenju direktorice Daniele Beltrame je prišlo do nesporazuma, saj naj bi Igor Giacomini “napačno predstavil smisel ene povedi v zaupnem pismu”. Po njenih besedah naj bi omenjeni vodja urada za slovenske šole  brez njene vednosti poslal ravnateljem slovenskih šol dopis, s katerim je “po nepotrebnem in neutemeljeno sprožil preplah”. Tudi Sindikat slovenske šole, ki je takoj zahteval pojasnila, je z veseljem pozdravil zagotovila direktorice, da postopek uravnave dejanskega seznama osebja ne implicira krčenja ali združevanja šol, oddelkov, razredov ali celo smeri in da torej ne krni vzgojno-didaktične ponudbe slovenskih šol. Obenem dodaja, da bo še naprej budno spremljal priprave na začetek novega šolskega leta.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme