Janša pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja

Piše: Fotografije: STA/Daniel Novakovič

“Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive.”, tako je danes zapisal premier Janez Janša na socialnih omrežjih.

Premier je že včeraj zvečer (18. oktobra) preko Twitterja sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija.

Janša je potem v videonagovoru pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja.

Premier je v posnetku povedal, da smo skupaj z Evropo in ostalimi državami sveta sredi drugega vala pandemije koronavirusa. Slovenci smo še vedno med manj prizadetimi državami EU, vendar se stanje nevarno zaostruje. Skupaj s preostalo Evropo smo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širitve virusa, za obvarovanje zdravja in življenja.Po temeljiti razpravi smo konec prejšnjega tedna na Evropskem svetu dosegli popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki jih v spopadu z virusom uporabljamo v EU. Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oz. gospodarstvo, še posebej življenjsko pomembne dejavnosti. Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju. Ukrepi, ki so pripravljeni in bodo po potrebi aktivirani v naslednjih dneh so sorazmerni. Vse institucije v državi delujejo in bodo delovale tudi v morebitnih bolj zaostrenih razmerah. Smo v dnevnih stikih z vladami drugih držav EU, se posvetujemo in preučujemo različne ukrepe. EU je dogovorila tudi priporočila glede prehajanja meja v času pandemije in možnemu stopnjevanju ukrepov pri zaostrovanju režimov na notranjih mejah. Slovenija sledi tem priporočilom, ki preprečujejo ponavljanja blokad iz časov kaosa v marcu tega leta. 

Premier je povedal, da upa, da bo najkasneje spomladi učinkovito cepivo na voljo za vse. V sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturah, zaposleni kjer ni mogoče zagotoviti zadostne medsebojne razdalje in nato v čim krajšem možnem času vsi ostali. A do cepiva je pred nami še zahtevno obdobje, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti. Če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive, je poudaril Janša, ki je dodal, da že z naložitvijo aplikacije OstaniZdrav lahko veliko naredimo, predvsem če smo pozitivni. Z vsemi močmi pa je treba podpreti naše zdravstvene delavce, zdravnike in medicinske sestre, negovalno osebje v domovih in zavodih, zaposlene v kritični infrastrukturi in vseh tistih dejavnosti, ki se v času pandemije ne morejo zaustaviti, ker je od njih odvisno zdravje in preživetje.

Pandemija je ves demokratični svet, ki temelji na svobodi postavila pred večji, dvojni izziv: zdravje in življenja vseh nas so v rokah sodržavljanov, ki delajo v zdravstvu. Hkrati pa vsi vemo, da bodo svoje poslanstvo lahko zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem. Vsi smo utrujeni virusa, a pomislimo na naše sodržavljane, ki so zboleli, na zdravstveno osebje v dolgih dnevih in nočeh. 

Premier je tudi obrazložil, kako smo s petim paketom za obrambo pred virusom zagotovili dodatna sredstva za plačilo zdravstvenim delavcem, ki skrbijo za bolnike s covidom. V prejšnjih štirih paketih smo bistveno ublažili finančne in oscialne posledice. Nihče ni ostal pozabljen! Kmalu bo pripravljeni tudi šesti paket, s katerim bomo sproti odpravljali posledice. Spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bosta virus in maske oddaljen spomin. Spet bodo zaživele vse priljubljne dejavnosti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno, je sklenil Janša.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme