Janez Povše: Nekje pa je svetloba

Prednosti pred drugimi multimedialnimi sredstvi, ki jih poslušalcu daje zvočno podajanje radijske igre, so neštete. Osredotočanje na zvočno podano umetniško besedilo nam npr. omogoča razvijanje domišljije in – podobno kot branje – dovoljuje več svobode pri miselnih, torej kognitivnih predstavah in obenem omogoča boljšo koncentracijo.

Neprecenljiv je vpliv, ki ga imajo umetniška dramska besedila na bogatenje besednega zaklada, na zmožnost čustvenega doživljanja umetnosti itd.

Na vse te prednosti prisega Radijski oder, ki tokrat vabi poslušalce, da prisluhnejo dramskemu besedilu avtorja Janeza Povšeta z naslovom Nekje pa je svetloba.

Avtor, ki je pisatelj dramskih besedil, obenem pa pesnik (prav pred kratkim je prejel nagrado Vstajenje), publicist in režiser, je v našem prostoru dobro znan. Že večkrat je sodeloval z Radijskim odrom s pisanjem avtorskih del. Omenjeno delo je napisal za natečaj za radijsko igro s tematiko Odpuščanje, ki ga je razpisal Radijski oder pred dvema letoma. Komisija je delo pohvalila in priporočila za izvedbo radiu Trst A.

V psihološko poglobljeni drami se soočata dve življenjski tragediji: tragedija staršev, ki sta izgubila svojega sina v nesreči – in notranje razdejanje človeka, ki je nesrečo povzročil. Avtor se z občutljivim in obzirnim peresom približa notranjemu dogajanju vseh akterjev. Kot nakazuje naslov dela, v razpletu igra ponudi žarek življenjske svetlobe.

Delo interpretirajo člani Radijskega odra: Marjetica Puntar, Marjan Kravos, Andrej Pisani in Nejc Kravos. Režirala ga je Anka Peterlin.

Radijski igri prisluhnite v soboto, 14. maja 2022, ob 18. uri na Radiu Trst A!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme