Janez Pavel II. - mož pravičnosti

Ob stoti obletnici rojstva sv. Janeza Pavla II. je papež Frančišek v ponedeljek, 18. maja, zjutraj daroval sv. mašo v kapeli bazilike sv. Petra, kjer se nahaja grob papeža Janeza Pavla II.
Kot “moža molitve, bližine in pravičnosti” ga je opisal Frančišek, ki je spregovoril o treh potezah dobrega pastirja, ki so značilne za sv. Janeza Pavla II.: molitev, bližina ljudstvu, ljubezen do pravičnosti. Sv. Janez Pavel II. je bil Božji človek, ker je molil, veliko je molil, kljub delu, ki ga je imel pri vodenju Cerkve: “Dobro je vedel, da je prva škofova naloga molitev. To je vedel in tako je delal. Zgled škofa, ki moli. To je prva naloga. In naučil nas je, da ko si škof zvečer izpoveduje vest, se mora vprašati: Koliko ur sem danes molil? Mož molitve”.
Druga lastnost sv. Janeza Pavla II. je bližina. Bil je mož bližine. “Ni bil človek, ki je ločen od ljudstva. Nasprotno, srečeval se je z ljudstvom in obkrožil ves svet, da bi se srečal s svojim ljudstvom. Iskal je svoje ljudstvo, postal mu je blizu. Bližina je ena od potez Boga s svojim ljudstvom… Pastir je blizu ljudstvu, sicer ni pastir, je hierarh, je administrator, morda dober, vendar ni pastir. In sv. Janez Pavel II. nam je dal zgled te bližine: blizu velikim in malim, blizu bližnjim in oddaljenim, vedno blizu, postal je blizu”.
Kot tretjo potezo sv. Janeza Pavla II. je papež Frančišek izpostavil njegovo ljubezen do pravičnosti. “A do popolne pravičnosti”, je poudaril. “Človek, ki je hotel pravičnost, socialno pravičnost, pravičnost narodov, pravičnost, ki odganja vojne. Popolno pravičnost. Zato je bil sv. Janez Pavel II. mož usmiljenja, kajti pravičnost in usmiljenje gresta skupaj, ne moreta se ločiti, sta skupaj. Pravičnost je pravičnost, usmiljenje je usmiljenje, a enega brez drugega ni mogoče najti”. In ko govorimo o pravičnosti in usmiljenju, pomislimo, kaj vse je storil sv. Janez Pavel II., da bi ljudje razumeli Božje usmiljenje: “Čutil je, da ima Božja pravičnost to obličje usmiljenja, to držo usmiljenja. In to je dar, ki nam ga je on zapustil: pravičnost-usmiljenje in pravično usmiljenje”.
Papež Frančišek je homilijo sklenil s povabilom k molitvi: “Danes molimo, naj vsem nam da milost molitve, milost bližine in milost pravičnosti-usmiljenja in usmiljenja-pravičnosti”. Ob koncu maše je še prosil Boga, naj v vseh nas zaneti “plamen ljubezni, ki je neprestano poživljal življenje sv. Janeza Pavla II. ”, da se je daroval za Cerkev.
To je bila tudi papeževa zadnja jutranja maša, ki smo jo v času pandemije koronavirusa, od 9. marca dalje, lahko spremljali po neposrednem prenosu. V Italiji svoja vrata ponovno odpirajo tudi cerkve, ob upoštevanju varnostnih ukrepov pa se verniki lahko ponovno udeležujejo maš. Od torka dalje, 19. maja, ne bo več neposrednih prenosov maš, ki jih je papež Frančišek daroval vsako jutro ob 7. uri v kapeli Doma sv. Marte.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme