Kristjani in družba

“Janez Krstnik nam ima tudi danes veliko povedati!”

“Janez Krstnik nam ima tudi danes veliko povedati!”

G. Gabriel Kavčič gost “ivanovanja” v duhovniji sv. Ivana

Praznovanje rojstva sv. Janeza Krstnika, zavetnika duhovnije sv. Ivana v Gorici, je bilo letos okrnjeno, neobičajno. T. i. ivanovanje, ki je bilo v zadnjih letih priložnost za več različnih srečanj formativnega, glasbenega in družbenega značaja, je tokrat potekalo v enem samem dnevu, 21. junija, je pa bilo res prijetno in praznično.
Nad sto ljudi se je zbralo pri jutranji nedeljski maši na travniku za cerkvijo, kjer sta jih pri vhodu sprejela dva lepa svetoivanska šopka rož. Mašo je daroval župnik Marijan Markežič skupno z letošnjim gostom, mladim duhovnikom Gabrielom Kavčičem (na mali sliki) , študentom moralne teologije v Rimu. V homiliji je pokomentiral evangelij o Janezu Krstniku in se osredotočil na pojem imena. “Ime je zelo pomembno”. Ime zavetnika goriške duhovnike bi lahko prevedli v “Bog je milostljiv”. Vsako ime ima za seboj svojo zgodbo, zato je nekaj dragocenega. Dobro je, da se tega zavedamo. Ko nam je dano ime, se začenja naša zgodba v naši družini, v našem narodu. Smo izredno pomembni za starše, za družino, za našo skupnost, za Boga. On pozna vsakega izmed nas po imenu. “Nismo številke, nismo inventar”. Ime nam daje tudi vlogo v našem življenju, družini in narodu. “O Janezu Krstniku govorimo še po dva tisoč letih”.
Po maši je g. Gabriel zbrani skupnosti o sebi povedal, da je doma iz cerkljansko-idrijskega konca. Še vedno je “baby v duhovniških vrstah”, saj je bil posvečen šele pred tremi leti; še vedno tudi nima pastoralne izkušnje. V Rimu je sklenil študij moralne teologije, ima opraviti s tem, “kaj je prav in kaj ne”. V nagovoru se je nato spet navezal na Janeza Krstnika, ki je “izjemna oseba”. “To ni neka pravljica”. Svetniki “se nam zdijo kot legende”, saj se v zgodovini okrog njihovih likov nabira veliko navlake, vendar ne gre za Sneguljčico in sedem palčkov. Svetniki so “realne osebnosti svojega časa”. O Janezu Krstniku, ki je “zelo bogata zgodovinska osebnost”, imamo kar veliko podatkov. Umrl je tako, da je “izgubil glavo, ker je govoril resnico”: to pomeni, da je bil “prvi moralni teolog, saj je razlagal, zakaj je nekaj prav in nekaj ni prav”. Od očeta ni prevzel ne imena ne poklica, šel je v puščavo, “danes bi rekli, da se mu je utrgalo”. Janezov krst je bil “bolj simboličen”, krst spreobrnjenja. Sploh pa lik Janeza Krstnika lahko povežemo s celo vrsto zelo zanimivih argumentov, kot so npr. naš odnos do posta, nerojeno življenje in podobne teme moralne teologije, odnos krščanstva do vojne, spreobrnjenje, spoved, odnos do svete maše itd. O vsakem je g. Gabriel nekaj malega povedal, marsikaj v živahnem dialogu s številnimi otroki. “Janez Krstnik nas vabi, da naredimo korak naprej v duhovnem življenju, da ne ostanemo celo življenje na istem nivoju”. Treba je iti v globino. Zelo moramo paziti, kako nastopamo kot kristjani, “biti moramo najboljši, ker smo kristjani”. Herod je vedel, da je Janez “pravičen in svet mož”. Mnenje kristjana je pomembno, ko gre za pomembna vprašanja. Zelo lepo je g. Gabriel še povedal, da so za Cerkev in duhovništvo “največja antireklama nesrečni kristjani in nesrečni duhovniki. Če imaš v življenju stike z zadovoljnimi duhovniki in zadovoljnimi kristjani, to mladega človeka vleče”.
Kot vsako leto, se je g. Marijan tudi ob letošnjem prazniku zahvalil vsem faranom, ki skrbijo za Slovensko pastoralno središče, tistim, ki skrbijo za cerkev in okolico, pevcem, pevovodkinji in organistoma, strežnikom, ki so bili spomladi nekaj časa “na dopolnilni blagajni”… Praznično slavje se je nadaljevalo ob bogato obloženih mizah. V živi skupnosti.
DD

26.06.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!