Jadranova evroliga v malem

Piše: HC Fotografije: Slosport

Prejšnji teden je pri nas že tako bogato športno dogajanje dodatno popestril še vrhunski mladinski mednarodni košarkarski turnir Zudek No Borders Euro Cup, ki ga je drugo leto zapored priredilo Športno združenje Jadran. Idejni oče pobude je Boris Vitez, Jadranov košarkarski delavec in nekdanji poklicni igralec.

S svojimi postavami Under 16 je nastopilo osem najboljših evropskih klubov, sodelovali so namreč madridski Real, ki je bil na koncu uspešen tako kot lani, Baskonia, beograjski Partizan, milanski Armani, ljubljanska Cedevita Olimpija, münchenski Bayern, Bassano in pa tržaška selekcija z vzorcem Jadranovih košarkarjev in imenom Jadran & Trieste Stars.

Od četrtka do nedelje so tekme na izjemno visokem kakovostnem nivoju za raven petnajstletnikov potekale na Opčinah v telovadnici Polisportive. Finalni tekmi za tretje in prvo mesto pa so odigrali, v sodelovanju z Občino Trst, v osrednji tržaški dvorani PalaTrieste, kjer si je špansko-baskovski veliki finale ogledalo kakih 500 ljudi. Generacija 2008 slovitega Real Madrida je po hudem boju ugnala Baskonio s 83 : 72. Nekaj ugotovitev glede te evrolige v malem: vodilni evropski klubi novačijo fizične talente po vsem svetu, tudi na afriški celini. Že kot najstniki prednjačijo 210 centimetrov visoki velikani, posamezna društva pa drugače pristopajo do razvoja tako mladih igralcev. Nekatera moštva bolje delujejo kot kolektiv, v drugih okoljih pa več dajo na dozorevanje in rast posameznikov. Pet sodelujočih klubov ima svojo člansko ekipo v evroligi, tako da bomo najverjetneje nekatere igralce, ki so se kretali na Opčinah, videli čez nekaj let v najelitnejšem evropskem pokalu.

Zelo posrečen je bil letošnji poskus sestave tržaške reprezentance, ki je sicer tekmovala z leto dni starejšimi košarkarji. Med njimi je bilo tudi nekaj Jadranovih članov. Fante je s klopi usmerjal poklicni, nekoč evroligaški trener Matteo Boniciolli, ki sta mu na klopi pomagala Jadranova trenerja Andrej Vremec in Nicholas Bazzarini. Zasedli so ugledno peto mesto in navdušili z zelo zrelim in dovršenim nastopom, četudi so imeli za sabo le peščico skupnih treningov. Videti znane obraze proti največjim evropskim talentom pa je bilo vsekakor lepo, pa tudi magnet za prisotnost gledalcev na tribuni. Pohvala gre tudi Jadranovi organizacijski ekipi za izpeljavo zalogaja, kot je tako močen turnir, ki mu dejansko na mednarodni ravni ni para. Vitez je v komentarjih ob koncu pestrega štiridnevja razkril, da bi na tekmovanju radi sodelovali tudi drugi vrhunski klubi, povpraševanja pa v bistvu ne morejo zadovoljiti. Želijo pa, da bi pobuda postala utečena. Organizacijsko je vse teklo, kot je treba, Jadranovi prostovoljci so po splošnem mnenju opravili vzorno delo. Nič koliko je bilo v Trstu tudi opazovalcev ter lovcev na talente evropskih in NBA društev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme