Jadran vrh košarkarske piramide

Piše: HC Fotografije: Slosport

Začenjajo se domača prvenstva

Konec tedna startajo košarkarska prvenstva pri nas. Naša najvišje postavljena ekipa, Jadran Monticolo&Foti, se je predstavila v ponedeljek javnosti in bo nastope v prestižni državni C ligi Gold začela v nedeljo v Pordenonu. Moštvo potrjenega trenerja Deana Oberdana je na las podobno lanskemu, odšel je veteran Andrea Schina, pridružil se je mladi Gianmarco Gobbato. Zaradi poškodbe pa ne računajo na Martina Ridolfija. Letošnjo sezono kroji napovedani preustroj lig po koncu prvenstev, tako da je za združeno postavo pomembno, da obdrži mesto v “elitni” tretjeligaški druščini tudi v prihodnje. Za to pa bo pomembno imeti visok učinek že v prvem delu sezone. Tekmovanje je namreč razdeljeno v dve skupini po osem peterk in za jadranovce je ključno, da se v tem jesenskem delu sezone prebijejo med najboljšo četverico v skupini, nato pa da pridejo med štiri tudi v zlati skupini najboljših. Pripravljalno obdobje je potekalo v skladu s pričakovanji, tako da stopa Jadran zagnano v novo pustolovščino. Reprezentančna vrsta predstavlja še naprej nekakšno špico projekta Jadran o povezovanju vseh slovenskih klubov v Italiji, ki se ukvarjajo z oranžno žogo.

V deželni C ligi Silver bo po majskem napredovanju iz D lige spet tekmoval Bor Radenska. Lani ni bilo v tem prvenstvu nobene slovenske ekipe. Najvišje deželno tekmovanje je dokaj zahtevno, vlada pa vtis, da imajo borovci – s potrjenim trenerjem Sašo Krčalićem na klopi – na papirju oslabljen igralski kader glede na lansko sezono med četrtoligaši. Posebno boleča je bila odpoved večletnega kapetana Alessandra Scocchija, ki se je odločil za manjšo športno obveznost in okrepil bratrance Kontovela. Svetoivančane kot kaže čaka boj za obstoj, da so ranljivi, je pokazal že nastop konec prejšnjega tedna na predprvenstvenem Memorialu Borisa Tavčarja na Stadionu 1. maja. Ima pa Bor še navdušenje po zasluženem prestopu, tako da lahko na svežino skuša presenetiti marsikoga. Glavna pridobitev pod košema je povratnik Stanko Rajčić, koprski veteran, ki je še lani igral za Jadran v višji ligi. Tudi v nekdanji C2 ligi bo sezona prehodnega značaja, saj padejo nato tudi deželni tretjeligaši v preureditev prvenstev.

V medpokrajinski D ligi, ki združuje Tržaško in Goriško, je Kontovel pod taktirko potrjenega trenerja Francesca Perica dokaj ambiciozen. Dodatek Scocchija pomeni kvaliteto in karizmo, lanska garnitura (ki ostaja v celoti na svojem mestu) je bila že tako zelo solidna, mladi pa imajo še leto dni več izkušenj. Že na Memorialu Tavčar je ekipa dokazala, da lahko odigra vidno vlogo. Na startu je tudi Dom, ki je še dodatno pomladil vrste članske ekipe. Nekateri mladi nosilci so sicer zaradi študijskih obveznosti zamenjali okolje. Omeniti pa je treba povratek izkušenega Gabrijela Zavadlava. Moštvo potrjenega trenerja Dražena Grbca bo ob dozorevanju najmlajših iskalo prvenstveno obstanek med četrtoligaši.

V bolj rekreativnem promocijskem prvenstvu, ki se bo začelo kasneje, bosta sebi v zadovoljstvo tako kot lani igrala Breg in Sokol; le-ta se je v prejšnji sezoni prebil vse do finala končnice za napredovanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme