Jadran na startu po poldrugem letu

Piše: HC Fotografije: damj@n

Pogled na domačo igro pod košem

V nedeljo bodo proti na papirju zelo močnemu tekmecu iz Padove začeli svojo pot v državni C ligi Gold košarkarji Jadrana Monticolo&Foti. Na parket se vračajo po poldrugem letu mirovanja zaradi zdravstvene krize. Nazadnje so uradno tekmo igrali v začetku marca lani, pred daljšo prekinitvijo. V sezoni 2020/2021 namreč združena ekipa po društveni izbiri ni sodelovala v okrnjenem prvenstvu.

Člansko moštvo je vrh piramide širokega projekta Jadran, ki združuje na mladinski ravni vse slovenske košarkarske klube v Italiji (Bor, Breg, Dom, Kontovel, Polet in Sokol). Postavo novega trenerja, povratnika Deana Oberdana, so predstavili javnosti in medijem pri Briščikih. Bil je to hkrati prvi nastop v vlogi predsednice Alme Žnidarčič, ki je poleti prevzela krmilo od Ivane Milič, doslej je sedela v nadzornem odboru. Strnila je pričakovanja v ambiciozno trditev, da se bo peterka borila za prva štiri mesta v skupini C, ki šteje na startu 14 ekip. Samo še dve sta iz naše dežele, Codroipo in tržaški CUS, ostale so iz Veneta, tu pa je še Bocen s Tridentinskega. Jadran ima resnici na ljubo popoln izbor igralcev, novi obrazi so povratniki Matija Batich, Marko Milisavljević in Stanko Rajčić, izkušeni Andrea Schina ter obetavna mladinca Matej Bunc in Lukas Jakin. Od garniture izpred dveh sezon pa ni Aleksandra Daneva, Martina Ridolfija in Tima Škerbca. Na svojem mestu so ostali novi kapetan Saša Malalan, Borut Ban, Carlo De Petris, Simon Cettolo, Samuel Zidarich in Jernej Pregarc. Na predstavitvi je bilo večkrat povedano, da je ekipa visoka, fizično močna in na papirju dobra mešanica mladih in preverjenih košarkarjev.

Ta vrnitev na igrišča po daljšem “covid obdobju” pa je za vse velika neznanka. Prvi krogi v nogometnih amaterskih prvenstvih na primer kažejo, da je stopnja pripravljenosti posameznih moštev zelo različna, veliko je odvisno tudi od tega, kako so športniki preživeli to poldrugo leto neredne aktivnosti. Na srečanju s pokrovitelji in mediji smo večkrat slišali, da bo najpravičnejši sodnik parket, torej tekma za dve prvenstveni točki, ki bo pokazala, kam sodijo jadranovci. Domače dvoboje bodo igrali ob nedeljah ob 18. uri v telovadnici Polisportive na Opčinah, kjer bo po dosedanjih predpisih lahko vstopilo v dvorano komaj 35 gledalcev, se pravi 35 odstotkov tega, kar lahko tribune uradno sprejmejo. Zaradi tega se je Jadranova uprava domenila s televizijsko postajo TeleAntenna, da bo v živo prenašala domača srečanja.

Prihodnji teden bodo prvenstvene napore začeli tudi košarkarji Bora, Doma in Kontovela v D ligi.

Vsem voščimo uspešno sezono!

Preberi tudi

Tekmovanja spet zamrznjena

Šport

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme