Izvrsten glasbeni dogodek

Piše: DD

KCLB Diplomski koncert: Aleš Lavrenčič in Sebastiano Gubian

Diplomski koncert violinista Aleša Lavrenčiča in pianista Sebastiana Gubiana v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici je bil izvrsten glasbeni dogodek, ki se ga bomo še dolgo spominjali.

Violinista iz znane doberdobske glasbene družine, ki je študij kraljice glasbil začel na šoli Komel, je 14. septembra številno goriško občinstvo sprejelo z velikim navdušenjem in ponosom, saj ne pomnimo, da bi kakšen violinist iz naših krajev v zadnjih desetletjih že dosegel tako visoko kakovost. Dodiplomski študij je 23-letni Lavrenčič sklenil leta 2017 z najvišjo oceno, pohvalo in posebno omembo na videmskem konservatoriju Tomadini, podiplomski študij pa letos v Trstu. Študijsko pot nadaljuje na Univerzi za glasbo in teater v Münchnu s priznanim koncertnim mojstrom Bavarske opere prof. Markusom Wolfom. Redno in uspešno se izpopolnjuje s priznanimi docenti solistične, komorne in orkestrske igre, lani med drugim z Dunajskimi filharmoniki. Z različnih državnih in mednarodnih tekovanj je že odnesel več najvišjih priznanj in odlikovanj, lani tudi prvo absolutno nagrado na mednarodnem tekmovanju Crescendo v New Yorku. S Sebastianom Gubianom, ki je samo leto starejši in je sklenil dodiplomski študij leta 2017, podiplomskega pa 2019, je v duu osvojil zlato plaketo na tekmovanju Rieding v Celju. Pred tremi leti je bil Lavrenčič sprejet v sekcijo violin tržaškega orkestra Verdi, sodeloval je že tudi z orkestrom Arena di Verona, deželnim orkestrom FJk, Mladinskim italijanskim orkestrom, državnim orkestrom italijanskih konservatorijev ONCI in z mladinskim orkestrom Filarmonici friulani.

Da sta Lavrenčič in Gubian utečen duo in da znata “dihati skupaj”, sta pokazala že s prvo skladbo, s Sonato za violino in klavir št. 3 v c-molu Edvarda Griega. Tri stavke sonate norveškega poznoromantičnega skladatelja, polne bogatih melodij, sta izvedla – ubrano, vihravo in spevno – briljantno. Prefinjena je bila tudi interpretacija Sonate za violino in klavir v A-duru Cesarja Francka. Skladba iz zrelega obdobja francoskega skladatelja velja za enega najdragocenejših biserov francoske komorne glasbe, saj jo odlikujeta kristalno čista struktura in izjemno ravnovesje, ki vodi dialog – z bolj ali manj energičnimi, intimnimi in elegičnimi toni – med instrumentoma. Sonato je kronal zadnji stavek, znani Allegretto poco mosso, z elegantnim spogledovanjem med instrumentoma, s prozorno melodično linijo in čustveno nabitostjo. Tretja skladba koncerta je bila znana rapsodija Tzigane Mauricea Ravela, ki je pred sto leti veljal za največjega francoskega skladatelja. V njej je avtor pokazal svojo sposobnost posnemanja Paganinija in njegovih vratolomnih glasbenih akrobacij, prepojenih s prasketajočo, ognjevito in zaneseno muzikalnostjo v ciganskem slogu. Brez dvoma gre za skladbo, ki jo tako, kot smo jo slišali v kulturnem centru, zmore zaigrati samo preizkušen virtuoz.

Mlada glasbenika sta bučno ploskanje goriškega občinstva nagradila še z dodatkom, Meditacijo iz opere Thais Julesa Masseneta: z njo sta navdala duše poslušalcev z vzvišenim, skoraj mističnim lirizmom in intenzivno zvočno čutnostjo, ki je dosegla estetski višek.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme