Kristjani in družba

Izvirne jaslice so izdelali tudi malčki iz naših vrtcev

Izvirne jaslice so izdelali tudi malčki iz naših vrtcev

Sveta Gora / 18. razstava jaslic

Od 22. decembra 2019, ko je bila krajšna slovesnost ob odprtju, pa do 12. januarja 2020 (ogled je možen od 14. do 18. ure) je v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori, največjem marijanskem svetišču na Goriškem, na ogled kar 64 zelo različnih jaslic, ki so jih izdelali navdušeni mali in veliki umetniki s tostran in onstran nekdanje meje, pa tudi iz širšega slovenskega prostora. Razveseljivo je tudi to, da vsako leto na tej mednarodni razstavi, ki je letos že 18. po vrsti in katere organizatorji so Frančiškanski samostan Sveta Gora, Zavod Domus Gratiae, Krajevna skupnost Solkan in Združenje Krajevna skupnost Pevma, Štmaver in Oslavje, sodelujejo tudi nekateri naši vrtci in šole. Letos so svoje raznolike jaslice razstavili: OŠ Josip Abram, Pevma; OŠ Peter Butkovič Domen, Sovodnje ob Soči; Otroški vrtec Barčica, Ronke (sodelovali so vzgojitelji oddelka C: Cristian Lavrencic, Suzana Frandolič, Karen Ulian, in vzgojiteljici oddelka D: Mojca Školaris in Valetina Leghissa); Otroški vrtec Kekec, Števerjan; Otroški vrtec Pikapolonica, Pevma; Otroški vrtec Pika Nogavička, Štandrež. Hvalevredno je, da vzgojiteljice in vzgojitelji v šolskem programu namenjajo pozornost tudi tej lepi stari navadi postavljanja jaslic in da zanjo navdušujejo mladi rod, saj samo ta bo lahko v prihodnosti ohranjal in posredoval to krščansko tradicijo, ki je močno zakoreninjena tudi med slovenskim življem v Italiji.
Prav z italijanske strani nekdanje meje prihaja še drugih deset posameznih slovenskih in italijanskih oz. furlanskih razstavljalcev.
Vse jaslice odslikavajo živahno ustvarjalno žilico in domiselnost ter iznajdljivost izdelovalcev, ki se radi poslužujejo predvsem naravnih materialov, kot so soški kamenčki, mah, lubje, rogovilaste korenine, plutovina, školjke, volna, želodi, žiri, vosek, storži, žakljevina, pa še čipke – tudi krasne idrijske –, lepenkasti tulci, vata, stekleni in plastični lončki ter vazice, pisani odrezki blaga, stiropor in drugi deli raznih embalaž, ki v ustvarjalnem zagonu postanejo pastirji, ovčke, Sv. Družina. Oči umetnika so svete figure zaznale tudi v prerezu štora. Iz jaslic čokoladnice Erilo iz Ajdovščine zaveje vonj po slastni čokoladi, iz katere so vse figurice.
Vsem jasličarjem lahko le čestitamo in jim želimo še veliko umetniškega poleta.
Velike jaslice, ki prikličejo v spomin slikovito pokrajino na Slovenskem z razpršenimi gorskimi domačijami in cerkvicami, se razprostirajo pri desnem stranskem oltarju svetogorske bazilike. Ob cerkvici na visokem gričku je figurica mladega cerkovnika, ki vneto vleče za vrv, da zvonček v lini zvonika zvonko pozvanja po vsej svetogorski katedrali in kliče vernike k molitvi. Velike jaslice s soško pokrajino so postavljene v prezbiteriju cerkve Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici. Zelo lepe z večjimi kamnitimi hiškami so tudi jaslice v konkatedrali, cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, katerih liki imajo poseben, bolj trpek izraz.
Vredne ogleda so tudi jaslice (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

IK

Slike

13.01.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!