Aktualno

Izšla so “Skavtska premišljevanja”!

Izšla so “Skavtska premišljevanja”!

Prevod priročnika p. Sevina so izdali ZSKSS, SZSO in GMD

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO) in Goriška Mohorjeva družba (GMD) so pravkar izdali knjigo z naslovom “Skavtska premišljevanja ob evangelijskih odlomkih”. Gre za prevod enega temeljnih del p. Jacquesa Sevina DJ (naslov izvirnika: Méditations scoutes sur l’Evangile), ustanovitelja katoliškega skavtstva in krovne katoliške organizacije International Conference of Catholic Scouting, s katero sodelujejo tudi skavti v Sloveniji. V Premišljevanjih p. Sevin polaga v Jezusova usta skavtski jezik, ki nam sporoča, kako naj katoliški skavt živi svoje skavtstvo in katolištvo. Ponuja meditacije, spodbude in konkretne drže, ki vero prenašajo v dejanja, in spodbudo, da bi živeli konkretno, v ljubezni, služenju in molitvi. Jezus nas nagovarja kot naš starejši brat, čigar dejanja in življenje je vredno posnemati, še piše na zavihku knjige. Premišljevanja neposredno sledijo mislim Roberta Baden-Powella o vlogi vere v skavtski vzgoji, ki ni zgolj nedeljska obleka, temveč temeljna razsežnost osebnosti.

Knjiga zelo lepo odraža to, kar je njen avtor bil. P. Jacques Sevin (1882-1951) se je komaj 16-leten odločil za duhovništvo. Skavtstvo je zgodaj vzbudilo njegovo zanimanje, zato se je med svojim bivanjem v Angliji pridružil britanskim skavtom in doumel pomen skavtskega gibanja in vzgoje. To ga je tako prevzelo, da je velik del svojega življenja posvetil katoliškemu skavtstvu. Bil je tudi osebni prijatelj Baden-Powella, ki ga je prvič srečal 20. septembra 1913: še isti dan je sklenil, da bo ustanovil katoliške skavte v Franciji. Napisal je več knjig in tudi skavtskih pesmi (med drugim je avtor besedil pesmi “Gospod, med šotori smo zbrani” in “Pesmi slovesa”, ki ju pojejo tudi slovenski skavti). P. Sevin je kot eden izmed “očetov” evropskega skavtizma tehtno utemeljil njegove vrednote in simbole ter ga skušal povezati z življenjem Cerkve, da bi tudi ta bil sredstvo za boljše služenje Bogu in bližnjemu. Med drugim je zarisal glavne smernice skavtske duhovnosti in s tem na neki način tudi naznanil nekatere intuicije Drugega vatikanskega cerkvenega zbora na vzgojnem, liturgičnem in ekumenskem področju. Leta 1944 je ustanovil ženski red Skupnost svetega jeruzalemskega križa, ki opravlja vzgojni apostolat med mladimi, sloni pa na ignacijanski in karmeličanski kontemplativni duhovnosti. Leta 1989 je bil v Rimu vložen postopek za beatifikacijo p. Sevina, ki je bil maja 2012 razglašen za božjega služabnika.

Knjigo “Skavtska premišljevanja” je založila Zadruga Goriška Mohorjeva. Prevedla jo je Jasmina Rihar, ilustracije je prispevala Viviana Škrabec, avtorica naslovnice je Monika Zupanc. Za oblikovanje in prelom je poskrbela tiskarna Budin v Gorici, ki je knjigo tudi stiskala v 1400 izvodih. Izid knjige je finančno omogočil – poleg GMD in ZSKSS – tudi Peter Lovšin, ustanovitelj skavtov v Sloveniji in velik prijatelj goriških skavtov.

Knjigo najdete v Katoliški knjigarni v Gorici, na sedežu GMD (Travnik 25, Go) ali neposredno na portalu založbe www.mohorjeva.it (cena 8 €). 

DG

03.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!