Izšla je 70. številka tednika Domovina

Družba: Po Evropi zapirajo cerkve, k(d)aj pa v Sloveniji

“V Sloveniji, kjer kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar napoveduje obdavčitev cerkvenih krstov, porok in pogrebov in jo mediji pri tem podpirajo, v zadnjem času nobena cerkev ni postala hotel,” je v uvodniku zapisal urednik Tino Mamić. “Medtem ko evropske cerkve prodajajo, se slovenske še vedno obnavljajo, v zadnjih letih pa je bilo postavljenih tudi nekaj novih.”

V temi tedna Urban Šifrar piše o tem, kako se v Evropi zmanjšuje število kristjanov in kako se posledično prodajajo cerkve. Te potem dobijo novo namembnost: od pivovarn in knjigarn do restavracij in hotelov. V Sloveniji sicer cerkva še ne zapirajo, več pa je primerov opuščenih samostanov.Peter Merše pa v članku V Španiji bi šli nad duhovnike z ognjem piše o situaciji, v kateri se je v Zahodnem svetu znašlo krščanstvo. Kristjani na udaru na treh frontah: s strani oblasti, skrajnih skupin in tudi na notranji.

*****

Po podatkih OSCE (Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi) je bilo v Evropi zločinov iz sovraštva proti kristjanom v letu 2020 980, kar je 60 % več kot leta 2019, ko jih je bilo 595. 

*****

Intervju s Sandijem Korenom: Če si katoličan in veruješ v Boga, splava ne moreš podpirati. – Ime protestanti smo jim dali mi, katoličani, ker so protestirali. Oni sebe imenujejo evangeličani, zato jih je v duhu ekumenizma treba tudi tako poimenovati. – Žal je Teološka fakulteta precej oddaljena od realnosti.

Začetek konca skrivnosti Macesnove gorice – tabu o 3.200 mrtvih mladih Slovencih: Arheološka dela na največjem morišču pobitih Slovencev v zgodovini so po treh letih končana. Našli so ostanke več kot 3200 žrtev in 60 kilogramov osebnih predmetov. Posmrtni ostanki zdaj čakajo na pokop v depoju v Kočevju.

Dimitrij Rupel v svoji kolumni ugotavlja: “Ko se je sklenil prvi krog volitev in sta za drugi krog ostala Anže Logar in Nataša Pirc Musar, sem ugotovil, da bo novi krog pravzaprav podoben tekmi med Milanom Kučanom in Jožetom Pučnikom leta 1990. Ne med Kučanom in Janšo, ampak med Kučanom in Pučnikom.

Dušan Poslek piše o medvrstniškem nasilju: “Mediji so poročali, da je skupina mladoletnih napadalcev fizično napadla in pretepla 13-letnega osnovnošolca, pri tem pa napad posnela in posnetek objavila na družbenih omrežjih. V zadnjih letih se je na spletu pojavilo več zelo podobnih posnetkov, ki prikazujejo skupino nasilnežev (otrok), ki fizično obračuna z drugim mladoletnikom. Zadnji dogodek je tako znova pokazal, da ima medvrstniško nasilje kljub obilici preventivnih akcij še vedno mesto v naši družbi in bo tako verjetno tudi ostalo.

Pismo zaskrbljene mame zaradi hčerine obremenjenosti z videzom. Odgovarja zakonska in družinska terapevtka mag. Janja Grilc.

Andreja Barat pa v kolumni o (ne)vmešavanju v odnos otroka z babico:

“V glavi imamo podobo neke idealne, skorajda pravljične babice. Ki ima ljubko hišo, vedno odprto za vse svoje, pravkar je iz krušne peči vzela kruh, odlični medenjaki so že na mizi, čisto zraven doma narejenih rezancev, ki se tam sušijo, da vam jih bo dala za s sabo. Otrokom bere pravljice, jih vodi na sprehode po gozdu, skupaj pobirajo jajčka iz kokošnjaka …

Haha, potem pa dobite babico, ki v Lidlu kupuje kile najcenejših sladkarij in z njimi »krmi« vaše otroke, ukvarjanje z njimi pa zanjo pomeni to, da jim prižge televizijo.”

Gregor Čušin se je tokrat pošalil ob sliki Vincenta van Gogha Ženska sprehaja svojega psa.

Vse to in še več v 70. številki Domovine, ki izide v četrtek, 3. novembra.

Celoletna naročnina stane 129 € (v trafiki 148,80 €). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 €.

Jesenska akcijska cena celoletne digitalne naročnine: 99 € 69,30 €.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada nenehno raste.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme