Izredno doživetje!

Piše: DD

Mladinski zbor Emil Komel v Rimu

Od 11. do 21. maja 2023 je v Rimu potekal 13. glasbeni natečaj “San Vigilio in…canto”, ki ga prireja kulturno združenje Sperimentiamo. Na njem je v soboto, 20. maja, nastopil tudi Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice, ki je v svoji kategoriji s 97 točkami osvojil prvo mesto, za kar malim pevcem in še predvsem dirigentki Mateji Černic (na sliki) iskreno čestitamo. Rimski konec tedna pa jim bo gotovo ostal v neizbrisnem spominu ne le zaradi natečaja in obiska prestolnice, temveč tudi zaradi dveh drugih prav posebnih dogodkov …

Namen natečaja “San Vigilio in…canto” je vzbujati zanimanje za glasbo zlasti med mladimi, širiti in spodbujati izmenjavo glasbenih izkušenj, omogočati sodelovanje in mreženje, glasbeno in človeško rast v zdravem soočanju. V to dogajanje se je vpletel tudi goriški mladinski zbor, ki se je želel preizkusiti na tem glasbenem festivalu, ki je potekal – za instrumente, solopetje, zborovske sestave, komorno in orkestrsko glasbo – deloma na državni, deloma na mednarodni ravni. Slavnostna razglasitev in podelitev nagrad, na kateri so nastopili absolutni zmagovalci in prvi uvrščeni v vseh kategorijah, je potekala v nedeljo, 21. maja, s pričetkom ob 15.30 v dvorani Sisto V na ulici Via del Serafico v Rimu (tudi v živo po facebooku).

MlPZ Emil Komel, ki sta ga poleg dirigentke spremljala ravnateljica glasbene šole Alessandra Schettino in njen mož Jurij Hlede, je isti dan, v nedeljo, izkoristil za obisk očarljivega središča Večnega mesta. V jutru so obiskali Vatikan in opoldne na Trgu sv. Petra z velikim navdušenjem doživeli, da je sveti oče Frančišek z okna Apostolske palače med molitvijo angelovega češčenja izrecno pozdravil tudi zbor Emil Komel! V ponedeljek zjutraj pa je goriška skupina že pred 7. uro prišla na ulico Asiago, pred stavbo, kjer ima sedež Radio Rai, in se po znani oddaji VivaRai2!, ki poteka na neobičajnem prizorišču, v steklenem studiu na ulici, srečala z njenima protagonistoma, televizijskima in radijskima zvezdama Fiorellom in Fabriziom Biggiom (na sliki spodaj). Šovmena sta se z veseljem ustavila z otroki, ki so jima povedali, kdo so in od kod prihajajo; na njuno prošnjo so jima nekaj zapeli, in sicer Capricciato a tre voci renesančnega skladatelja Adriana Banchierija. S svojim ubranim večglasnim petjem je zbor takoj ujel pozornost navzočih in jih zelo prijetno presenetil; Fiorello, ki je znan po svojem dobrem humorju in situacijskih gagih, jim je zelo simpatično čestital in dodal, da jih bo rad naučil še malo kontrapunkta … Kot nam je povedala ravnateljica Alessandra Schettino, je Fiorello obžaloval dejstvo, da so se srečali samo po oddaji, saj bi jih rad vključil v program.

Dirigentka Mateja Černic nam je povedala, da je z uspehom na tekmovanju “zelo zadovoljna, sploh pa z delom, ki so ga opravili čez leto”. Ta mladinski zbor ima namreč specifiko, da fantje v tem času mutirajo: “Uspelo nam je prebroditi to obdobje in uspešno pripraviti tekmovalni program,” na katerem so peli tudi petglasno. Sicer pa so bili trije dnevi v Rimu po njenem mnenju odlično organizirani. “Za pevce je to bila zelo bogata izkušnja. Nekateri so tokrat prvič obiskali Rim, skupaj smo videli vsaj glavne spomenike, pa tudi nekatere pomembne osebnosti. Bilo je izredno doživetje!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme