Izpovedi partizana

V prostorih Slovenskega multimedialnega okna SMO v Špetru je bila pred kratkim predstavitev drugega literarnega dela, in sicer zanimivih spominov partizana iz Veneta Augusta Marinija, ki se je boril v beneških gozdovih. Številne goste, premajhna dvorana je bila namreč prenatrpana, sta najprej pozdravila Michele Obit in Živa Gruden, ker junak knjige zaradi starosti in zdravstvenih težav ni mogel biti prisoten, pa so prireditelji predstavili krajši videoposnetek, v katerem je Augusto Marini pripovedoval o mrazu, lakoti in hudih vojnih letih v Benečiji.
Zanimive in privlačne vojne izpovedi, gre za povzetek kratkega dnevnika Marinija samega, za njegove spomine ter spomine njegovih otrok, je Mauro Caselli zbral v precej obsežnem delu, ki ga je izdala tržaška založba Battello Stampator. Naslov knjige, Bandito, ni slučajna izbira, poleg tega, da so z nazivom “banditi” Nemci in italijanski fašisti označevali uporne partizane, pomeni beseda “bandito” v italijanščini nekoga, ki je kaznovan, obsojen in izobčen. Augusto Marini je bil že v otroštvu interniran in izobčen, kajti sam oče ga je zatožil fašistični oblasti zaradi neposlušnosti in nepokorščine režimu. Njegovo otroštvo ni bilo lahko, v prvi vrsti ga je mučilo nerazumevanje z očetom.
V partizanskih letih, ki jih je po čudnem naključju preživel v Benečiji kot član brigade Garibaldi, je Augusto nekako dozorel, odrastel in postal samozavesten. Postal je pokončen človek, saj je bil ujet in zaprt, z mučenjem in tepežem pa niso fašisti iz njega izvlekli niti besede o tovariših. Za odločnost je nato prejel v nekdanji Jugoslaviji tudi odlikovanje. Benečija mu je bila vsekakor pisana na kožo, v svojih spominih večkrat piše o ljudeh, o kmetih, ki so trdo garali, o nezaupanju do tujcev, Italijanov, ki je bilo posledica dolgoletnega pritiska Italije na Nediške doline in njene prebivalce. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Suzi Pertot: Špeter / Predstavitev dela A. Marinija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme