iZOOMimo svojo prireditev

Piše: UP

Dan slovenske kulture na DTZ Žige Zoisa

Na Državnem tehniškem zavodu Žige Zoisa v Trstu vsako leto praznujejo dan slovenske kulture. Tako kot lani so se želeli tudi letos udeležiti poučne ekskurzije v Slovenijo, vendar jim je to preprečila pandemija. Zato so se odločili, da bodo Prešernov dan praznovali kar preko spleta, s spletno proslavo iZOOMimo svojo prireditev. V ta namen so v goste povabili nekaj nekdanjih zoisovcev, ki se v življenju ukvarjajo z različnimi stvarmi.

Na začetku prireditve se je ravnateljica Maja Lapornik zahvalila profesorici Manici Maver, ki je režirala in koordinirala celotno prireditev, pa še ostalim profesorjem, ki so pri njej sodelovali. Spomnila je, da so pred nekaj meseci ustanovili Alumni klub Zois, s katerim hočejo povezovati nekdanje in današnje dijake, kar so naredili tudi na spletni prireditvi, saj so bili gostje vsi nekdanji dijaki zavoda Zois.

Besedo je prevzela Manica Maver, ki je izrazila zadovoljstvo s tem, da jim je uspelo kljub težkim časom organizirati proslavo, nato jo je takoj predala naprej slavnostnemu govorniku Petru Verču. Ta se je odločil, da dijakov ne bo nagovoril s klasičnim dolgočasnim in pesimističnim govorom, pač pa jim je naštel deset svojih najljubših stvari, ki so povezane s slovensko kulturo. Na njegovem seznamu se je znašlo marsikaj: od rezidence nizozemskega veleposlanika v Ljubljani, do pesmi Cirila Zlobca Študentovo slovo od podstrešja, ki ga spominjata na njegove študentske dni v Ljubljani. Na seznamu se je znašla tudi umetnica Ivana Kobilica, pa veliko pisateljev, med temi Fran Milčinski in Goran Vojnović, pravljični junak Maček Muri, kantavtorja Pero Lovšin in Vlado Kreslin ter seveda sam Prešeren, za katerega je razložil, da bodo lahko dijaki čez nekaj let, ko jih profesorji ne bodo mučili več z njim, spoznali, da je res dober pesnik. Prvo mesto na Verčevem seznamu pa si je zaslužil Ivan Minatti s pesmijo Nekoga moraš imeti rad, saj je po njegovem mnenju ta pesem dokaz, da je tudi slovenščina muzikaličen in prijeten jezik.

V drugem delu prireditve so predvajali videoposnetek, ki ga je skupina dijakov pripravila skupaj s profesorico Manico Maver. Režijo videoposnetka je podpisala Manica Maver, za montažo pa je poskrbel Alen Kermac. V njem smo gledali dijake, ki skupaj s profesorico Maver diskutirajo, koga bi lahko povabili na letošnjo šolsko Prešernovo proslavo. Dijaki trdijo, da njihove šole niso obiskovali umetniki, pa vendar naposled spoznajo, da je kar nekaj njihovih predhodnikov izbralo tudi umetniške vode po končani višji srednji šoli. Tako se odločijo, da na prireditev povabijo igralca Danijela Malalana, ki jim je recitiral Prešernovega Povodnega moža, in igralko Lučko Počkaj, ki je prebrala Prešernovo Gloso in Mladi pesnici; pesem, ki jo je največji slovenski pesnik napisal v nemščini, prevedel pa Oton Župančič. Dijakom se je v duetu z Aleksandro Češnjevar na klavirju štiriročno predstavila tudi nekdanja dijakinja Tamara Ražem s skladbo Voda. Ko je spletni sestanek z dijaki zapustila profesorica, so se ti lahko zmenili za drugi del prireditve, ki je bil zato bolj lahkoten. Odločili so se, da povabijo prevajalko Berto Bertoki (Tjašo Ruzzier), ki je prevedla Prešernovo Zdravljico in Murnovo Ah, ti bori v gospodarsko italijanščino. Za konec pa so povabili tudi bend Love guns, saj so vsi njihovi člani pred nekaj leti obiskovali šolo Zois.

Prireditev je v živo potekala na spletni platformi Google meet, na šoli pa so poskrbeli, da je zdaj dostopna tudi na Youtube kanalu zavoda Zois.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme