Izlet tokrat na Dolenjsko

V ponedeljek, 25. avgusta, je Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela povabilo svoje člane in prijatelje na 19. tradicionalni izlet. Tokrat je pot vodila udeležence na Dolenjsko, v Novo mesto, kjer so se najprej na pokopališču poklonili spominu nekdanjega župnika g. Jožeta Juraka ob 25. obletnici njegove smrti. Ob polaganju venca na grob so mu zapeli priljubljeno “Lipa zelenela je” Miroslava Vilharja.
Nato je bil na programu voden ogled starega mestnega jedra od imenitnega Glavnega trga do stolne cerkve sv. Nikolaja in kripte, med katerim so izvedeli veliko zgodovinskih zanimivosti in tudi o nesrečni ljubezni Dragotina Ketteja do Angele ter o življenju Primičeve Julije, ki se je bogato omožila v Novo mesto.
Kosilo so jim postregli na Rudolfovem splavu med plovbo po okljuku reke Krke. Pluli so v spremstvu številnih račk in gosi, ki so razveselile predvsem najmlajše, in občudovali z rečne perspektive cerkev sv. Nikolaja in Breg – najbolj slikoviti predel mestnega jedra, ki so ga pogosto upodabljali slikarji – ter frančiškansko cerkev in samostan. Na splavu so jih Primičeva Julija, perica Francka in harmonikar kratkočasili s svojimi zgodbami, vici in veselimi vižami.
Po kosilu so se popeljali v vinorodno Grčevje in se povzpeli zelo visoko do cerkve sv. Jurija, od koder se razprostira čudovit razgled na Gorjance in Šentjernejsko polje. V cerkvi sv. Jurija so občudovali sveže prenovljeni 400 let stari baročni oltar. Po kratkem postanku so se spustili do Pahe, majhne dolenjske vasi, ki leži nad Otočcem ob vznožju vinorodne gorice Grčevje, kjer uspeva odličen cviček. V Pahi so obiskali Matjaževo domačijo, kjer so jih gospodar, gospodinja in njuni otroci pogostili z odlično pehtranovo potico in jim nato razkazali pred kratkim prenovljeno 150 let staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo “Hiše s tradicijo”. Na lesenem podu so si ogledali 20-minutno multivizijsko predstavitev “Zgodba o cvičku”. V tej “Zgodbi” se jim je predstavil sam cviček in jim v sedmih dejanjih pripovedoval o zgodovini vinske trte in vina, o vinskih zavetnikih in vinski posodi, o vseh treh slovenskih vinorodnih deželah, o sestavi cvička in njegovi pridelavi od zgodnje pomladi do pozne jeseni.
Sledila je pokušnja različnih vrst cvička ob doma pečenem orehovem kruhu in mehkem siru.
Povratno vožnjo sta popestrila bogata tombola in srečolov pod pokroviteljstvom družinskih obratov Lokanda Devetak, Kmetija Devetak Sara in Sobe Ana. K uspehu lepega izleta na Dolenjsko je pripomoglo tudi prijetno toplo in sončno vreme, ki je nagradilo požrtvovalne društvene delavce za uspešno kulturno-umetniško delovanje na Vrhu Sv. Mihaela.
MV

PD Vrh Sv. Mihaela

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme