Izlet na Gorenjsko

Kulturno društvo Briški grič iz Števerjana z agencijo Marco Polo iz Ajdovščine organizira izlet na Gorenjsko v nedeljo, 27. avgusta 2023.

Zbirališče je ob 6.00 pred sedežem društva na Bukovju v Števerjanu. Na pot se bomo podali ob 6.30. Pot nas bo vodila na Gorenjsko. Naš prvi postanek bo na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, kjer si bomo ogledali izjemno neokrnjeno naravo soteske Vintgar. Sotesko je izdolbla reka Radovna, ki se na razdalji 1,6 kilometra poigrava s čudovitimi slapovi, tolmuni in brzicami, ob katerih se bomo sprehodili. Skozi sotesko je po lesenih mostovih speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum. Po ogledu se zapeljemo do gostišča Avsenik v Begunjah, da se po sprehodu dobro okrepčamo. Po kosilu nadaljujemo z ogledi. Zapeljali se bomo do Radovljice ali po domače Radol’ce. Tu se srečujejo srednjeveški gradovi s pristnimi gorenjskimi vasmi, meščanska arhitektura 17. stoletja s sodobnimi likovnimi razstavami, ročno izdelani kamnoseški detajli in izvrstne stvaritve največjih slovenskih arhitektov. Obiskali bomo čebelarski muzej in skupaj z vodnikom spoznali sodobno razstavo, ki odstira izjemen svet kranjske sivke in slovenskega čebelarstva. Razstava približa zapuščino svetovno znanih čebelarjev in opominja na pomen ohranjanja čebel in zdravega okolja zanje. Po želji bomo obiskali še več kot petsto let staro Hišo s tradicijo Lectar. Poleg restavracije in hotela je v njej urejena tudi delavnica stare slovenske obrti – lectarije. Jakob Krivic je namreč že leta 1766 prav v tej hiši odprl delavnico in pekarno z medenimi izdelki. Še dandanes izdelujejo tradicionalne izdelke iz medenega testa, najbolj znano pa je zagotovo rdeče Lectovo srce.

Po končanih ogledih sledi vožnja proti domu (možnost ogleda Zbiljskega jezera). Predviden povratek v Števerjan je do 20.30.

Cena izleta na osebo znaša 65,00 EUR pri najmanj 50 potnikih in vključuje avtobusni prevoz na navedene relacije, zunanje oglede po programu, vstopnino v Blejski vintgar, vstopnino v muzej čebelarstva s strokovnim vodenjem, okusno kosilo, osnovno nezgodno zavarovanje, vodenje in organizacijo izleta. DOPLAČILA: obisk muzeja Lectarstva 3,50 EUR, degustacija izdelkov iz medenega testa 3 EUR.

Priporočamo primerno obutev in oblačila.

Prijave sprejemamo do 31. 7. 2023 na telefonsko številko 3470162172 (Tamara).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme