“Izkušnja iz realnega sveta bi morala biti za vsakega politika nujna”

Piše: Katja Ferletič

KCLBSuzana Lep Šimenko gostja na Srečanju pod lipami

Suzana Lep Šimenko, poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije in predsednica komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu je bila gostja večera z naslovom Državni zbor Republike Slovenije in Slovenci v zamejstvu, ki je v organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuž, Krožka Anton Gregorčič in Skupnosti družin Sončnica potekal v četrtek, 14. marca, v komorni dvorani KCLB. Z gostjo se je pogovarjala Martina Bearzi.

Suzana Lep Šimenko je po maturi obiskovala Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, kjer je opravljala tudi prvo redno zaposlitev kot asistentka za predmetno področje politike organizacije, strateškega menedžmenta, planiranja in analiziranja. Delovno pot je nadaljevala v gospodarstvu. V letu 2012 se je kot svetovalka za področje gospodarstva zaposlila v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije. V Državni zbor, na listi SDS, je bila prvič izvoljena leta 2014, ponovno pa leta 2018 in leta 2022, ko je postala tudi predsednica komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Je tudi podpredsednica Odbora za gospodarstvo in Odbora za finance. Goriškemu občinstvu je priznala, da so izkušnje, ki si jih je nabrala na področju gospodarstva, še vedno zelo koristne pri njenem delu kot poslanka. “Prepričana sem, da moraš najprej nekaj prislužiti, da potem to deliš, žal pa se številni politiki tega ne zavedajo,” je dejala gostja večera, in okrcala tiste politike, ki brezglavo delijo denar, ne da bi se zavedali, da je pomembno denar tudi ustvarjati. Po njenem mnenju bi morala biti “izkušnja iz realnega sveta” za vsakega politika nujna.

Po besedah Suzane Lep Šimenko med člani komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu ni političnega obračunavanja, vsi zelo dobro sodelujejo in to je prav gotovo prava pot. V delo so vključeni tudi predstavniki posameznih skupnosti Slovencev, ki živijo izven meja matične domovine, saj veliko sestankov poteka tudi prek spleta. Zaradi dobrega delovanja komisije so se povečali tudi obiski slovenskih rojakov iz daljnih dežel, ki spoznavajo Slovenijo, vabljeni so v Državni zbor, odkrivajo lastne korenine. Mnoge skupnosti Slovencev, ki živijo v zdomstvu, si močno prizadevajo ohranjati lastno narodno identiteto – gostja večera je poudarila npr. delovanje argentinskih Slovencev, ki se v sobotnih šolah učijo slovenščine in obujajo slovensko kulturo. Dejala je, da sledi delovanju vseh manjšinskih skupnosti, odziva se na njihove potrebe, nabira si izkušnje, predvsem pa je prepričana, da morata sočutje in človečnost igrati veliko vlogo pri njenem delu – “moraš imeti rad svojo domovino, slovenski jezik, moraš imeti čut do slovenstva”.

Konkretno komisija sledi delu Slovencev v zamejstvu in po svetu ter o tem poroča v Državnem zboru. Sestavljena je iz petnajstih poslancev iz vseh parlamentarnih strank, delo pa poteka na rednih in izrednih sejah, na katere so vabljeni pristojni z različnih ministrstev in, glede na obravnavane vsebine, tudi predstavniki Sveta Vlade RS in organizacij z vsega sveta. Zakon, ki ureja področje Slovencev v zamejstvu in po svetu, določa naloge komisije v Državnem zboru in Urada Vlade RS, ki pa sodelujeta tudi z ministrstvi za kmetijstvo, za zunanje zadeve, za izobraževanje in za finance.

Novembra lani so se predsednica in drugi predstavniki komisije mudili na dvodnevnem obisku v Italiji, obiskali so organizacije in ustanove v Trstu, Gorici, Benečiji, Reziji in Kanalski dolini, srečali so se z župani in šolniki. Po oceni Suzane Lep Šimenko smo Slovenci v Italiji največja slovenska skupnost, ki živi izven meja domovine, in smo tudi zelo dobro organizirani. “Na obisku je bilo izpostavljenih kar nekaj pomembnih tem, kot sta na primer problem demografije in politične zastopanosti,” je spomnila gostja večera, ki je mnenja, da je za dobro posameznih skupnosti potrebno predvsem učinkovito sodelovanje med državama na diplomatskem in gospodarskem nivoju. “Vsaka finančna pomoč pripomore k temu, da je v skupnosti več aktivnosti in gospodarskega sodelovanja,” je dejala in potrdila, da skuša komisija na različnih nivojih pomagati posameznim skupnostim, v ta namen podpira tudi delovanje Zamejske gospodarske koordinacije, ki je bila ustanovljena leta 2022 na pobudo zamejskih organizacij z namenom medsebojnega povezovanja in sodelovanja slovenskih gospodarskih organizacij v vseh sosednjih državah.

Suzana Lep Šimenko je ob koncu večera odgovorila na številna vprašanja iz občinstva. Spregovorila je o težavah priznavanja slovenskih diplom v Italiji – zagotovila je, da na tem področju poteka veliko sestajanj in pogajanj, saj gre za “birokratski nesmisel”. Poudarila je tudi učinkovito sodelovanje komisije, ki deluje na nivoju zakonodajne oblasti, z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki predstavlja izvršno oblast – “ne prihaja do podvajanj,” je zagotovila. Nazadnje je gostja komentirala tudi svežo novico, da je minister iz kvote Gibanja Svoboda, pristojen za področje odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu, Matej Arčon postal novi podpredsednik vlade: “Upam, da bo glede na to, da Matej Arčon ostaja minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, sedaj dobil nekoliko večjo vlogo znotraj vlade in moč nastopanja na tem področju.”

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme