Izjemna spletna izdaja revije Mladika 2-3

V velikem tednu je izšla nova številka tržaške revije Mladika. Zajetna številka na 80 straneh se v rubriki Fokus spopada z izzivi, problemi in neznankami, ki jih v naše življenje prinaša pandemija novega koronavirusa. Gospodarstvenik Edi Kraus razmišlja o ekonomskih posledicah produkcijske krize in o potrebi po novih razvojnih vizijah; šolnik Adrijan Pahor razmišlja o ekoloških in duhovnih posledicah sobivanja z virusom; župnik Karlo Bolčina poudarja, da je virus razkril našo krhkost, hkrati pa nas soočil s potrebo po novem življenjskem slogu, v katerem materialne dobrine naj ne bodo na prvem mestu; pesnica Majda Artač odkriva v sedanjih razmerah priložnost, da se prepustimo branju in razvijanju domišljije; pisateljica Vilma Purič kritično razmišlja o rojstni vasi Repen, ki je zaradi zapornice naenkrat ločena od svojega zaledja na slovenskem ozemlju: ta nova meja postavlja vprašanje o našem odnosu do prostora in nas sili, da si osmislimo novo razlago sveta in bivanja o njem. Sara Brezigar z Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani razmišlja o strahu, ki se je vselil v naš svet, poudari pa tudi, da je koronavirus opozoril na spremembo težišča med Vzhodom in Zahodom in pokazal, da je Evropa integrirana celina, kar se je pokazalo ob zapiranju meja znotraj EU. Nika Čok je pripravila daljši članek z intervjuji o prednostih in pomanjkljivostih učenja na daljavo. Anka Peterlin je zapisala pogovor s psihoanalitičarko Vlasto Polojaz na temo naše družbe v času koronavirusa. V članku v rubriki Ekologija se poudari, da je epidemija preusmerila našo pozornost k novim problemom, drugačen način življenja iz zadnjih tednov pa nam je gotovo dal razumeti, kaj res nujno potrebujemo.

V tej številki revije je objavljen tudi drugi del razprave Jerneja Vidmarja o povojnih ugrabitvah v Trstu in na Primorskem. Avtor piše o članih sabotažne skupine Verija Winklerja, o njegovem obveščevalnem delu v Trstu, o ugrabitvah in likvidacijah, ki jih je njegova skupina izvedla v Trstu, nakar je prikazana življenjska pot posameznih operativcev.

V reviji so objavljeni še drugi članki in literarni prispevki. Uvodno misel z naslovom Pot k velikonočni svetlobi je pripravil pater Edvard Kovač. Priložen ji je tudi mladinski list Rast.

Zaradi sedanjih razmer, ki upočasnjujejo prodajo in pošiljanje revije, bo številka 2-3 dostopna na spletni strani www. mladika. com od četrtka, 9. aprila, naprej.

Na spletnem mestu www.mladika.com bo revija dostopna od 9. aprila

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme