Izjemna izkušnja z mladimi in njihovim navdušenjem

Piše: DD Fotografije: DD

Končalo se je drugo mednarodno tekmovanje Musica Goritiensis

Podelitev nagrad zmagovalcem in gala koncert sta 25. aprila zvečer v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici slovesno kronala 2. mednarodno tekmovanje za mlade glasbenike Musica Goritiensis. Med 21. in 25. aprilom je namreč pred štirimi strokovnimi žirijami z uglednimi mednarodnimi glasbeniki v petih starostnih kategorijah pokazalo svoje znanje in talente 108 mladih pianistov, violinistov, violončelistov in solopevcev iz 18 različnih držav. Prireditev je sad plodnega sodelovanja med SCGV Emil Komel in KC Lojze Bratuž, ki sta se po dolgoletni izkušnji odločila, da razpišeta tekmovanje za mlade glasbenike do 30. leta starosti, je uvodoma povedala Kea Vogrič, ki je večer povezovala.

Novost letošnje prireditve, ki je – z razliko od prejšnjega leta – potekala v živo ter jo je podprla cela vrsta ustanov, podpornikov in sponzorjev, je bilo sodelovanje z Glasbeno šolo Nova Gorica, ki je gostovala tekmovanje za solopevce. Pokroviteljstvo so dale goriška občina, Mestna občina Nova Gorica in Evropska prestolnica kulture GO! 2025. Občinski odbornik za kulturo Fabrizio Oreti se je zahvalil organizatorjema, ki sta na spontan in konkreten način razumela in utelesila pravega duha EPK. “Če kdo nekaj hoče, to tudi zmore.” Čestitke je prinesel tudi deželni svetnik FJk Diego Bernardis, ki je poudaril, da kultura ne pozna meja, kar je še toliko bolj pomembno v času mednarodne krize. Goriška glasbena manifestacija naj se zato še razvija kot sredstvo soočanja, dialoga, bratstva in miru ter naj bo tudi vzor drugim. Letošnje tekmovanje je bilo “enkratna izkušnja”, na kateri so slišali odlične glasbenike in uživali ob njihovih nastopih, je dejala umetniški vodja tekmovanja Alessandra Schettino. Musica Goritiensis je nastala iz želje, da bi mladim ponudili možnost za osebno rast in razvoj ter jih spodbudili k medsebojnemu spoznavanju in nadaljnjemu študiju. Po dveh kriznih letih ni bilo lahko se vrniti na odre, zato je iskreno čestitala mladim, njihovim mentorjem in korepetitorjem. Ravnateljica SCGV Emil Komel se je tudi iskreno zahvalila 20 članom žirije, “čudovitim, priznanim glasbenikom, ki so strokovno ocenili vseh 108 kandidatov”, in trem uradnim pianistkam, Rosselli Fracaros, Mizuho Furukubo in Aleksandri Pavlović, ki so opravile odlično delo. Gorica in Nova Gorica kot evropska prestolnica kulture je “edinstvena priložnost za naš prostor”: projekt Musica Goritiensis pa lahko gotovo pripomore k večji vidljivosti dveh mest, ki imata bogato kulturno tradicijo.

Sledilo je slovesno nagrajevanje najboljših glasbenikov. Med pianisti so se najbolje odrezali Julia Rebez (Italija, kategorija A), Alice Medvet (Italija, kat. B), Emanuele Savron (Italija, kat. E), Sakura Watanabe (Japonska, prva absolutna nagrada v kat. E), Kuribayashi Mona (Japonska, kat. E). Predsednik žirije za pianiste, prof. Vincenzo Balzani, je izrazil ponos, da je lahko bil član komisije tako uspešnega in pomembnega tekmovanja. Posebno lepo je povedal, da vsi skupaj izhajamo iz kritičnega obdobja pandemije in živimo v času, ko potrebujemo glasbo, ki bi spet povezovala ljudi. Potrebujemo ne le Beethovnovo 9. simfonijo, ampak “predvsem mlade fante in dekleta, ki čutijo glasbo kot temeljni del lastnega življenja”. Balzani, ki živi že več kot 60 let “v glasbi in za glasbo”, je dejal, da “je najlepše to, da nam mladi iz vsega sveta kažejo, kako ljubijo glasbo”; to je univerzalni jezik, razumljiv vsakomur iz katerega koli kraja na svetu, najboljše sredstvo za dosego miru.

Med violinisti so bili nagrajeni Lucija Ana Dragaš (Slovenija, prva absolutna nagrada, kat. A), Jaka Černic (Slovenija, kat. B), Andreja Kmet (Slovenija, kat. C), Wassili Wohlgemuth (Nemčija, kat. E). Predsednik žirije Stefano Zanchetta se je mladim zahvalil, ker so žirantom z odra darovali navdušenje in srčen nasmeh, “to je bilo najlepše”. Violončelistom je nagrade podelil predsednik žirije Carlo Teodoro; prejeli so jih Anamarija Graj in Aneta Svenšek (Slovenija, ex-aequo v kat. B), Maximilian Kolloros (Avstrija, kat. C), Yuna Dierstein (Nemčija, kat. D), Marei Schibilsky (Nemčija, kat. E). Solopevce je ocenjeval tudi goriški bas-bariton Eugenio Leggiadri Gallani, ki je povedal, da so imeli možnost slišati zelo dobre glasove, najboljši pa je bil mladi slovenski bas Vitan Furlan Sketelj (kat. B), ki ima še velike možnosti razvoja in so ga zato tudi nagradili. Nagrajevanju je sledil koncert najboljših, ki so – od najmlajših do bolj zrelih – resnično pokazali ne le to, da so osvojili veliko mero znanja, pač pa tudi to, da jim je bila predanost glasbi položena v zibelko.

Na predvečer začetka tekmovanja je v dvorani KC Bratuž potekal otvoritveni koncert, na katerem je 20. aprila zvečer zablestela odlična slovenska 21-letna violončelistka Sara Čano, zmagovalka v najvišji kategoriji na lanski izvedbi tekmovanja.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme