Aktualno

Izgubljena priložnost za Trst

Izgubljena priložnost za Trst

POGOVOR / Igor Švab

Dne 20. marca je na Občini Trst zaradi osebnih razlogov odstopil predsednik občinskega sveta Marco Gabrielli. Pomembno občinsko vlogo je tako prevzel podpredsednik občinskega sveta in svetnik stranke SSk Igor Švab, ki bo opravljal izvršitelja dolžnosti do ponedeljka, 15. aprila, ko bo na občinskem svetu večina izbrala novega predsednika.

Nalogo ste prevzeli v delikatnem trenutku, kajne?
Tako je. Najprej bi povedal, da sem bil na začetku mandata zelo počaščen, ko je opozicija videla v meni osebo, ki bi si prevzela odgovornost podpredsedniškega mesta.
To ni majhna zadeva, saj v občinski upravi, kjer je večina desnosredinska, imamo podpredsednika, ki je izraz slovenske skupnosti. To je bilo veliko osebno zadoščenje in priznanje za to, kar sem naredil v desetih letih. Poleg tega je velika odgovornost, saj je treba poleg institucionalne vloge biti tudi garant opozicije do večine.
Še večjo odgovornost pa imam zdaj kot predsednik. Marco Gabrielli, ki se mu osebno zahvaljujem, ker je vedno vodil občinski svet z veliko profesionalnostjo in spoštljivostjo, je odstopil v najbolj delikatnem trenutku, saj se je na občini obravnavalo sprejetje letnega proračuna in triletnega načrta. Večina bi lahko takoj izvolila novega predsednika, a so mi kljub temu zaupali vodenje tega pomembnega postopka.
V proračunu in triletnem načrtu je bilo marsikaj vprašljivega, s čimer se opozicija in stranka SSk nista strinjali. To ste tudi obrazložili na tiskovni konferenci SSk meseca marca…
Ja, Trst je ponovno izgubil priložnost za pogled v prihodnost, kot dokazuje tudi triletni načrt, ki nima neke vizije razvoja in sodelovanja. Na občinski ravni imamo veliko odprtih vprašanj, med katerimi je investicija v staro pristanišče, težave z zaledjem in pripravljanje velikega dogodka za naslednje leto, ko bo Trst evropska prestolnica znanosti. Rajoni so popolnoma zanemarjeni. Zanimivo je, da se tudi v rajonih, kjer so predstavniki desnice, pritožujejo nad proračunom. Za ta in različna vprašanja večina nima jasnih načrtov. Mesto ima zaradi geografske lege in večkulturnosti veliko prednost in ogromen potencial, ki ga ne zna izkoristiti. Vrača se nestrpnost, namesto da bi ljudje pozdravljali evropsko sodelovanje med narodi. To je tudi veliko vprašanje in skrb v luči evropskih volitev. Kakšno Evropo si želimo? Evropo solidarnosti in sodelovanja ali Evropo naraščajočega populizma?
Do raznih popravkov, ki jih je predlagala opozicija, torej ni prišlo?
Sprejeti so bili le tehnični popravki, za politične popravke pa ta večina kot običajno nima posluha, kar zelo obžalujem.

11.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!