Izgovori na demokracijo ovirajo boj zoper širjenje virusa!

V Sloveniji imajo nekaj skupnega tisti, ki se bojujejo zoper koronavirus, in mnogi bolj ali manj znani časnikarji in drugi vplivneži, ki raje “politizirajo” in se ponujajo za nekakšne rešitelje iz zdajšnje krize. Oboji se bojijo uničujočega virusa, trepetajo pred mogočo okužbo ter si želijo, da bi bil virus čim prej zaustavljen oziroma premagan, da bi vsi ljudje spet lahko začeli normalno živeti.
Za vzor imamo106 let starega Borisa Pahorja, ki na svojem domu na Tržaškem živi v prostovoljni izolaciji, kar je razložil tudi v pogovoru za slovenski časopis Delo. Naš slavni rojak je, zunaj aktualne teme o virusu, dejal, da njegovo narodno, pisateljsko in politično delo v Sloveniji nadaljuje samo pisatelj Drago Jančar.
Nekateri sodelujoči v zdajšnjem dramatičnem obdobju zatrjujejo, da v Sloveniji zadeve rešujemo na demokratičen način, to je z upoštevanjem ugotovitve, definicije, “da je demokracija politična ureditev z vladavino večine, ki varuje osebne in politične pravice vseh državljanov, je torej sistem z več strankami in s parlamentu odgovorno vlado”. Toda takšna opredelitev demokracije posameznikom služi le za izgovor, da lahko delujejo na način, ki upočasnjuje ali kar močno ovira napore za širjenje virusa. Napisano je bilo, na primer, da najbolj vplivni slovenski mediji, ki jih navdihujejo prejšnji oblastniki in odločevalci, bolj grozijo in drugače škodujejo Janezu Janši, kot pa priznavajo in sodelujejo pri uresničevanju ukrepov za zajezitev naraščanja povzročitelja zdajšnjega zla, to je novega koronavirusa.
Janez Janša, novi slovenski premier, je obsodil “vsako ulično nasilje nad novinarji in komerkoli. Vendar bi to moralo veljati za vsako nasilje, tudi za tisto nasilje, ki ga povzročajo skrajneži z območja politične levice”. Predsednik vlade je Socialne demokrate zato pozval, “naj obrzdajo svojega generalnega sekretarja Uroša Jauševca, ki poziva k nasilju, češ da sedanja avtoritarna oblast omejuje svoboščine”. Ne pove, katere svoboščine naj bi mu bile odvzete. Grožnja Uroša Jauševca z uporom zelo spominja na “spontane vstajnike”, delujoče pred leti proti tedanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in Janezu Janši. Seveda pa nismo privrženci ali somišljeniki Janeza Janše za vsako ceno. Tudi ne v vsakem primeru podporniki Nove24TV, ki naj bi bila “Janševa televizija”.
V najnovejši javnomnenjski anketi agencije Parsifal so zaznali, “da novo slovensko vlado podpira precejšnja večina prebivalstva, še večjo podporo imajo vladni ukrepi zoper virus ter namera o pooblastilu vojski za varovanje južnega dela slovenske meje. Toda te ankete ni objavilo ali vsaj omenilo nobeno javno glasilo tistih, ki nasprotujejo zdajšnji koaliciji in vladi.
Državni zbor je pred dnevi na izrednem zasedanju potrdil v vladi pripravljen zakon, s katerim bo država pomagala podjetjem in posameznikom, prizadetim oziroma oškodovanim zaradi koronavirusa. Ukrepi so vredni več kot 3 milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja ali kak mesec dlje. Podjetjem, ki so ali še bodo morala zaposlene poslati na čakanje, bo država poravnala plače in tudi plačala socialne prispevke zanje. Z zakonom, ki je dejansko velika zbirka ukrepov in finančnih prispevkov, država zagotavlja pomoč samozaposlenim, upokojencem, kmetom, študentom in drugim skupinam ljudi iz vseh družbenih slojev. Plače funkcionarjev na vseh ravneh bodo znižali za 30 odstotkov.
Sprejet je torej zakon, kar zakonski paket, kakršnega slovenska država še nikoli doslej ni imela. Zanj se je izreklo 53 poslancev, nasprotoval mu je poslanec Levice Miha Kordiš, poslanka Levice Nataša Sukič pa je napovedala, da bo njena stranka zakon poslala v ustavno presojo. Vlada zakon že izvaja. Vsi, ki jim je pomoč odobrena, denar prejmejo že naslednji dan po izročitvi zahtevka. Hitro izplačevanje prispevkov bo vlada nadaljevala tudi v prihodnje, je zagotovil finančni minister Andrej Šircelj.
Vlada bo v naslednjih dneh obravnavala drugi sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu. Podjetjem, članom gospodarskih združenj, naj bi država namenila nove 3 milijarde evrov pomoči. S temi sredstvi naj bi zagotovili finančno nemoteno oziroma tekoče poslovanje slovenskih podjetij in gospodarstva.
Nasploh pa so vlada in posamezna ministrstva uspešna tudi na drugih področjih. Zunanje ministrstvo je uspešno izvedlo vrnitev v domovino okoli 2 tisoč državljanov, ki so se ob pojavu koronavirusa nahajali v različnih tujih državah. Pri vračanju sta pomagali tudi Madžarska in Češka, državi, s katerima je nova vlada obnovila prijateljstvo in sodelovanje.
V Sloveniji poteka množično šivanje zaščitnih obraznih mask, tako da jih bo menda dovolj za vse ljudi, ki bi jih potrebovali ali želeli. Težje pa so dobave druge opreme, ki jih v boju zoper virus potrebujejo zlasti bolnišnice, zdravstveni domovi in domovi za starejše občane.
V javnosti so bili neprijetno presenečeni, ker je parlamentarni odbor za obrambo zavrnil vladni predlog o sodelovanju vojske pri varovanju južnega dela slovenske meje. Čeznjo namreč še vedno prihajajo posamezniki ali pa skupine nezakonitih migrantov, ki bi lahko k nam prinesli tudi okužbe z virusom. Vlada se je odločila, da si bo še naprej prizadevala za sodelovanje vojske pri varovanju južnega dela naše meje, s čimer soglaša tudi predsednik države Borut Pahor, ki je po ustavi vrhovni poveljnik obrambnih sil oziroma slovenske vojske.
Slovenski mediji svoje informativne programe namenjajo poročanju o vsem, kar zadeva virus in boj zoper to veliko zlo. Za sprostitev napetosti pa objavljajo tudi novice z lahkotnejšo vsebino. Tako so sporočili, da je Evropska komisija znak evropske dediščine, ki priča o evropskih idealih, vrednotah, zgodovini in povezovanju, podelila tudi Zdravljici, pesnitvi našega velikega pesnika Franceta Prešerna.
Na Nova24TV, televizijski postaji torej, vsak dan ob 7. uri prenašajo sveto mašo iz Vatikana, ki jo daruje papež Frančišek.

Piše Marijan Drobež: Še zmeraj rovarjenje v slovenski politiki

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme