Izbrani ročni izdelki Lijane Perko na razstavi v Mestni knjižnici v Izoli

Piše: Špela Pahor

V mesecu maju vitrine ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola krasijo ročni izdelki Lijane Perko: torbe iz blaga, pajacki, vrečke za sivko, s čipko okrašeni srčki, toaletne torbice, šali … Za to razstavo se je Lijana še posebej potrudila in izbrala izdelke, ki na neki način predstavljajo njeno ustvarjalno pot. Zato sem jo tudi povabila k pogovoru.

Kaj bi lahko povedala o sebi?

Sem Lijana Perko in se podpisujem z znakom ZLATI LEV. To so močne besede, polne svetlobe, in nekako označujejo moje bistvo, dejavnost.

To ni tvoja prva razstava pri nas.

Že vrsto let sodelujem z Mestno knjižnico Izola, posebno s teboj, Špela. Si zelo dejavna članica tega kolektiva in zaslužna za celo paleto odličnih razstav različnih ustvarjalcev iz vse Slovenije in celo tujine. Da ne omenjam prireditev, člankov in tvojih drugih dejavnosti, ki sem jih z zanimanjem spremljala.

Kako si si zamislila tokratno razstavo?

Razstavljam vsako leto, pri vas in drugod. Vedno se predstavim z novimi, svežimi stvaritvami. Za to razstavo pa sem pripravila izdelke, ki nekako označujejo prehojeno pot. Recimo, da gre za pregledno razstavo.

Kje najdeš navdih za ustvarjanje?

Toliko lepega je okrog nas, samo ozreti se je treba in za hip postati. Postati kjerkoli, ob leseni ograji, cvetočih vrtnicah ali ob pogledu na staro okno. Navdih lahko najdemo res povsod, na ulici, v zaprašeni knjigi, med potepanjem po drugih krajih naše domovine ali na potovanjih v tujino. Mene samo vse to bogati in še več – tako najdem ideje, zamisli. Potem najprej vzamem svinčnik in na papir narišem skico. Počasi, postopoma iz zamisli ustvarim izdelek. Seveda pa niso vse stvari tako preproste, kot je videti. Potrebno je veliko truda in znanja, da je končni izdelek uporaben in lep na pogled. 

Te navdihuje tudi pogled v preteklost?

Zavedam se, da je zgodovina pomembna, zato črpam zamisli tudi iz preteklosti. Mislim, da o zgodovini ne vemo dovolj, še o sebi ne vemo dovolj, ne poznamo se. Vredno se je poglabljati, se neprestano učiti. Tudi s to razstavo vas vabim, da se ozrete skozi okno v pretekle dni … Izrekam vam dobrodošlico v svet pravljic in domišljije. Naj vam pogled obstane na enem od izdelkov, ki so v vitrinah, varno spravljeni pod stekleno površino. Morda se boste počutili lepo ali pa se spomnili otroških dni. Morda bo pogled na izdelke v vas spodbudil željo, da tudi sami kaj naredite. Morda boste začutili ustvarjalno žilico.

Kako bi bralcem opisala svojo razstavo?

V vitrine sem postavila izdelke, ki so nastajali v mojih najbogatejših, najbolj ustvarjalnih letih. Pod stekleno površino boste našli mehke pajacke iz blaga v najrazličnejših barvnih odtenkih. Namenila sem jih našim najmlajšim. Tu so še punčke iz blaga, polnjene s sivko, s čipko okrašene vrečke, torbice, šali in še mnogo drugih izdelkov, ki sem jih okrasila s čipkami in perlicami. Naj se odpravijo na potep v vaša srca in domove. Želela sem vam ponuditi nekaj novih zamisli, nekaj svežega in novega, če se boste hoteli tudi sami preizkusiti v ustvarjanju. 

Kaj bi svetovala nekomu, ki si želi ustvariti nekaj novega?

Naj vam bo ustvarjalno delo v veselje in radost! Ne bodite nejevoljni, če boste kaj naredili narobe. Morda vam bo prav prišel kak deževen dan. Sama pač ustvarjam v vsakem vremenu in ob vsaki uri.

Bi rada bralcem sporočila še kaj?

Dan začnite z nasmehom in bodite dobri. Podarite si kaj. Kaj lepega povejte prijateljem in svojcem. Dobro se z dobrim vrača. In naj vam srce zaigra, ko boste s pogledom potovali po izbranih izdelkih. Vse dobro želim vsakemu izmed vas.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme