Intervju

Iz logopedije je zelo uspešno diplomirala prva Slovenka

Iz logopedije je zelo uspešno diplomirala prva Slovenka

Na novi študijski smeri tržaške univerze

V petek, 22. novembra 2019, je na tržaški univerzi na smeri logopedija, ki so jo uvedli leta 2016, diplomiralo prvih dvajset študentk. To smer študija si je močno želela Dežela FJK zaradi velikega pomanjkanja profesionalne figure logopeda v deželi. Prej je za študente naše dežele obstajala možnost takega izobraževanja najbliže v Padovi in Ljubljani. Tržaška univerza je tako, v sodelovanju z videmsko, izpeljala administrativni postopek, ki se je začel že leta 2015, saj ustvariti novo diplomsko smer je kar dolg in zapleten postopek, nam je povedala ena izmed pobudnikov dr. Martina Da Re. Ta je skupaj z rektorjem tržaške univerze Robertom Di Lenardo in kolegi Giancarlom Tirellijem, Paolom Maganottijem, Sonio Antoni, Michelle Passerini in Cristino Pierluca sestavila študij, ki se je leto kasneje uspešno pričel. Triletni študij, kot nam je obrazložila profesorica, je intenziven in kompleksen, zato morajo biti študenti res koncentrirani samo na študijsko pot. V prvem letniku je kar 400 ur in v drugem ter tretjem 550 ur lekcij in prakse, za katere je prisotnost seveda obvezna. Ob tem je še zaželena prisotnost na raznih seminarjih in učenje tujih jezikov.
Prej omenjena skupina izvedencev in pobudnikov se je tudi zavedala pomembnosti dvojezičnosti pri otrocih oz. v logopediji na takem obmejnem območju, kot je naše, zato ima diplomski študij vsako leto rezervirano mesto za študenta, ki obvlada italijanski in slovenski jezik. Dr. Martina Da Re nam je poudarila, kako je pomembno, da se otrok, ki ima za materni jezik slovenščino, lahko poslužuje pomoči v svojem jeziku. V preteklosti so na področju logopedije trdili, da je dvojezičnost pri zdravljenju dodaten problem oz. da celo škodi, kar v resnici ni res, saj ima celo pozitivne učinke. Prav o tej temi je tudi pripravila diplomsko nalogo prva Slovenka, ki je z oceno 110 in pohvalo diplomirala iz te nove študijske smeri.

POGOVOR
Katero višjo šolo si obiskovala in zakaj si se odločila za logopedijo?
Obiskovala sem klasični licej v Gorici, in ko sem končala, nisem imela še jasnih pojmov kakšen študij nadaljevati. Vpisala sem se na študij tujih jezikov v Koper, a po enem letu sem izvedela, da so na tržaški univerzi uvedli novo smer, in sicer logopedijo. Takoj sem se navdušila za to. Od nekdaj imam zelo rada otroke in študij me je takoj prevzel.
Za diplomsko nalogo si izbrala prav tematiko dvojezičnosti…
Tako je, raziskovala sem učinke, ki jih ima dvojezičnost na govorne jezikovne motnje. Kot pripadnica slovenske narodne skupnosti v Italiji mi je dvojezičnost bila vedno pomemben pojem. Zelo sem vesela, da sem lahko razvila to vsebino in jo raziskovala tudi na univerzi, na taki visoki stopnji izobraževanja in s takimi izvedenci, ki so mi bili ob strani na tej študijski poti; njim bi se res toplo zahvalila.
In zdaj?
Zdaj bi rada (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

02.12.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!