Ivo Barišič je letošnji prejemnik Borštnikovega prstana

Piše: IK Fotografije: SNG Nova Gorica

Borštnikovo srečanje 2022

Borštnikovo srečanje, najpomembnejši gledališki festival na Slovenskem, ki je že pred nekaj leti dobil tudi mednarodne razsežnosti, letos – kot že lani – poteka v pomladnem terminu, od 30. maja do 12. junija. V tem času se bo v 57. tekmovalnem programu zvrstilo 16 predstav, nekaj več kot po navadi, prav zaradi daljšega obravnavanega obdobja. Tega pa je seveda krivo epidemiološko stanje v prejšnjih mesecih. Predstave je izbrala selektorica Nika Leskovšek. O njih pravi: “Izbrane predstave ne kažejo le zrcalne podobe našega trenutnega stanja, ampak se med seboj tudi nezadržno kalejdoskopsko komentirajo.”

Slavnostna podelitev nagrad Borštnikovega srečanja, katerega umetniški direktor je Aleš Novak, bo 12. junija 2022 v Mariboru. Takrat bodo podelili tudi Borštnikov prstan. Kdo je dobitnik najprestižnejše gledališke nagrade na Slovenskem, pa je že znano. Borštnikov prstan 2022 prejme Ivo Barišič, nekdanji, imenitni član igralskega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, h kateremu je kot zelo talentiran umetniški samouk pristopil že daljnega l. 1969 in mu ostal zvest do upokojitve pred nekaj leti. V njem je ustvaril ničkoliko mojstrskih likov, ki so se gledalcem globoko zasidrali v zavesti, predvsem pa v srcu. Ivo Barišič je krasen igralec, ki nam je na svoji dolgi gledališki poti zapustil tudi kar nekaj enkratnih poosebitev likov velikanov teatra absurda, kot sta Ionesco in Beckett. Kdo naj bi npr. pozabil na gospo Smith v legendarni predstavi Plešasta pevka pod taktirko Vita Tauferja! Ivo Barišič neizbrisne sledi ni pustil samo v gledališču, ampak tudi na filmskem platnu. Spomnimo se le na nergača Alberta v filmu Marka Sosiča Komedija solz.

Z Ivom Barišičem se ob prejetju Borštnikovega prstana veselimo vsi, ki smo imeli to veliko srečo, da smo pobliže spremljali njegovo umetniško pot in uživali ob njegovih neponovljivih, pronicljivih interpretacijah raznovrstnih likov iz domače in tuje dramske zakladnice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme