Tržaška

Ivan Rudolf – Predstavitev zbornika

Ivan Rudolf – Predstavitev zbornika

Tržaško knjižno središče

V petek, 23. novembra, so v Knjižnem središču v Trstu premierno predstavili nov zbornik ob 120. obletnici rojstva Ivana Rudolfa (1898–1962), ki je izšel pod okriljem Muzeja novejše zgodovine Slovenije.
Avtorica in urednica zbornika Irena Uršič je med predstavitvijo poudarila, da tega zbornika ne bi bilo brez treh dejavnikov. “Prvi je zapuščina Ivana Rudolfa, ki jo je Ivanov sin Saša Rudolf podaril Muzeju novejše zgodovine Slovenije in je tako postala del nacionalne kulturne dediščine. Vsi pri našem muzeju smo zelo hvaležni za to obogatitev”, je dejala.
Uršičeva je poudarila, da je drugi pomemben vidik izkazano sodelovanje dvajsetih piscev, ki so ključni raziskovalci Rudolfove zapuščine. Med njimi so ugledne osebe, ki so Saša Rudolfa tudi osebno poznali. Tretji dejavnik, ki je omogočil izid te publikacije, pa je finančna podpora Ministrstva za kulturo.
Predstavitev zbornika, ki je kronološko zasnovan, je zamišljena kot sprehod. Ivan Rudolf je bil eden osrednjih primorskih liberalnih narodnjakov, ki so svoje življenje med Primorsko, Ljubljano, Bližnjim vzhodom in Afriko namenili protifašističnemu in protinacističnemu delovanju med obema svetovnima vojnama in med drugo svetovno vojno. Edinstveno delo je opravil na afriških tleh, kjer je pod okriljem Jugoslovanskega odbora iz Italije in s podporo Britancev zbral okoli 4.500 ujetnikov, večinoma primorskih Slovencev, in med njimi elito slovenskih padalcev misij britanskih tajnih služb.
Prispevki v zborniku so plod raziskovalcev, med njimi eminentnih imen, ki že vrsto let odstirajo tuje in slovenske vire in z raziskavami širijo vedenje o vseh razsežnostih primorskega antifašizma. Med pisci so tudi osebnosti s Tržaškega, ki so Ivana Rudolfa bolj ali manj osebno poznale. In navsezadnje s prispevkoma o očetu spregovorita hči Neva Rudolf Gaberšček in sin Saša Rudolf. Prav Saša Rudolf je Muzeju novejše zgodovine Slovenije po razstavi Prekomorci leta 2014 podaril izjemno dokumentarno in fotografsko zapuščino svojega očeta. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
MAN

03.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!