Iter Goritiense: peš od Ogleja do Svete Gore

Piše: CotJ

Predstavitev nove pešpoti kot sad čezmejnega sodelovanja

Projekt povezovanja dveh Goric je tokrat zakorakal v svet pohodništva: od Ogleja do Svete Gore se bo vila pešpot Iter Goritiense. Frančiškanski samostan s Svete Gore in projektni partner Fundacija SO.CO.BA, ki upravlja oglejsko baziliko, pripravljata novo pešpot v sklopu projekta Walk 2 Spirit, ki ga finančno podpira Sklad za male projekte SPF GO! 2025.

Glavni organizatorji so v ponedeljek, 8. aprila, predstavili zamisel v KB Centru na Korzu Verdi v Gorici. Projekt namreč spada med pobude praznovanja Evropske prestolnice kulture 2025. Prav leta 2025 pa bo tudi jubilej.

Enkratna dogajanja so tako spodbudila nastanek poti, na katero se bomo lahko podali v poletnih mesecih. Tomaž Konrad, predstavnik Sklada za male projekte, je izpostavil potencial verskega turizma, prepletenega z našo kulturo, ki ga še vedno premalo izkoriščamo. Namen projekta pa je predvsem privabiti mlade, da bi se na pot podali kot navadni pohodniki ali usposobljeni vodiči. “Za mladino in s pomočjo mladine bi radi ovrednotili naš teritorij,” je povedal Mattia Vecchi, projektni direktor Fundacije SO.CO.BA. Glavni namen nove pešpoti je prav povezovanje, tako medgeneracijsko kot kulturno. Pohodniki bodo na osemdesetkilometrsko pot stopili v objemu globokih zgodovinskih “korenin” v Ogleju, prehodili bodo “rane” med kraškimi vojnimi jarki in pogorelimi gozdovi na Cerju, svojo pot pa zaključili šele po vzponu, “vstajenju” po utrudljivi in zahtevnejši hoji v hrib. Vse se torej začne pri koreninah naše, evropske kulture in duha, sklene pa na Sveti Gori s pogledom na prehojeno pot brez meja. Tudi vodnik, ki ga pripravljata izkušeni pohodnik Nace Novak in Andrea Bellavite, bo s slovenskim, italijanskim in angleškim besedilom prekoračil jezikovne meje. Pater Bogdan Knavs je kot predstavnik frančiškanskega samostana izpostavil pomembnost simbolike izbranih etap: Oglej je bil glavno duhovno, kulturno in misijonsko središče, izvir evropskega humanizma in stičišče različnih kultur. Sveta Gora pa je pravi svetilnik srečevanja. “Vse to naj bo simbol novega humanizma sodobnega človeka, ki ne temelji samo na znanosti, ampak predvsem na srečevanju kultur srca,” je povzel in spomnil na zgodovinsko tradicijo romanja na Sveto Goro. Andrea Bellavite, predsednik Fundacije SO.CO.BA, se je spomnil tudi Prešernovega Črtomirja, ki se po krstu pri Savici odpravi prav v Oglej. Edinstvena zgodovina in kulturno bogastvo našega teritorija res prekipevajo na stezah Iter Goritiense.

“Pešpot bo mogoče opraviti v treh do petih dneh glede na pripravljenost pohodnika,” je povedal izkušeni Nace Novak. Nastajajoči “čezmejni camino” je po njegovem mnenju prava priložnost, da se tako domači ljudje kot tujci preizkusijo v večdnevni hoji in ugotovijo, ali so pripravljeni za še daljše pohode. Skupina organizatorjev že skrbi za prenovo in ureditev namestitvenih kapacitet v raznih župniščih in drugih prostorih, kot je nekdanji Družinski center na Mirenskem Gradu. Spodbuden pozdrav pa sta delavnim organizatorjem namenila tudi deželni svetnik Diego Bernardis in monsignor Nicola Ban.

Med 7. in 10. junijem letos bo potekal že prvi voden ogled in izobraževanje za nove vodiče. Udeleženci bodo srečanje sklenili s pogovorom o tem, kaj išče in kam hodi evropski človek: s tem želijo organizatorji še enkrat poudariti, da pot neizbežno vabi k razmišljanju in notranjemu poglabljanju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme