Italija - Slovenija, Jadran in športni Slofest

Piše: HC

Obeta se velik čezmejni spektakel

Ko bo objavljen ta članek, bodo vstopnice za prijateljsko košarkarsko tekmo med italijansko in slovensko reprezentanco v Trstu morda že razprodane. Čezmejni spektakel z oranžno žogo v dvorani PalaTrieste bo v soboto, 25. junija zvečer, že nekaj dni prej pa se bosta izbrani vrsti mudili na krajših pripravah pod Svetim Justom. Vzgibov za medijsko odmevnost dogodka je nič koliko, za naš prostor pa je teža te vrhunske športne prireditve še toliko večja, saj je Športno združenje Jadran soorganizator srečanja skupaj s Košarkarsko zvezo Slovenije in italijansko košarkarsko federacijo FIP. Dogajanje v Trstu bodo predstavili v sredo, 22. junija, v Narodnem domu na tiskovni konferenci, naslednjega dne, v četrtek, 23. junija, bodo predvajali pred kratkim premierno predstavljeni dveurni dokumentarni film o junakih evropskega naslova Slovenije leta 2017. Filmsko delo v slovenščini, z angleškimi podnapisi, si bo v gledališču Miela lahko ogledalo do 300 ljudi.

Ves teden bo odprto tudi košarkarsko igrišče na Velikem trgu za tekme najmlajših in druge ekshibicije, priredili pa bodo tudi “sneakers festival” z razstavo telovadnih copat košarkarskih šampionov iz preteklosti. Jadranova uprava, ki tesno sodeluje s košarkarskima zvezama, je pravzaprav predlagala te dogodke in samo pripravljalno tekmo državnih selekcij, nekdanji zvezdnik Rašo Nesterović pa je Borisu Vitezu takoj ponudil roko za prisotnost v mestu v zalivu. Pri Jadranu bi si želeli, da bi ob tej priložnosti uresničili nekakšen športni Slofest.

Tudi same športne vsebine so kajpak nadvse žgečkljive. Obeta se prisotnost izjemnega Luke Dončića, enega najboljših košarkarjev na svetu, in pa Gorana Dragića, kapetana prvakov izpred petih let, ki naj bi pet dni kasneje, 30. junija v ljubljanskih Stožicah v kvalifikacijskem dvoboju za svetovno prvenstvo 2023 proti Hrvaški odigral svojo zadnjo tekmo v reprezentanci. Na igrišču bo v obeh taborih še kar nekaj drugih velikanov svetovne košarke (Gallinari?), azzurre pa bo kot selektor prvič vodil s klopi Tržačan Gianmarco Pozzecco. Skratka, v najdaljši noči v letu sredi Trsta prava poslastica za vse ljubitelje kakovostne košarke.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme