Nekategorizirano

Italija ima novo vlado

Italija ima novo vlado

V Italiji staGibanje pet zvezd in levosredinska Demokratska stranka (PD) oblikovala novo vlado, ki bo prisegla danes, v četrtek, 5. septembra, ob 10. uri. Novi premier je Giuseppe Conte, ki je vodil tudi dosedanjo vlado.

Di Maio bo italijanski zunanji minister. Položaj notranje ministrice bo zasedla visoka uradnica Luciana Lamorgese.

Novi minister za gospodarstvo in finance bo postal dosedanji evropski poslanec iz vrst PD Roberto Gualtieri, ki je naklonjen Evropski uniji. PD je dobila tudi obrambni resor. Zasedel ga bo vidni član stranke Lorenzo Guerini.

Minister za kulturo pa bo postal vidni član PD Dario Franceschini, ki je to ministrstvo vodil že v socialdemokratskih vladah Mattea Renzija in Paola Gentilonija.

Minister za pravosodje Alfonso Bonafede in okoljski minister Sergio Costa, ki sta oba člana gibanja, bosta ohranila svoja položaja.

Svojega ministra v vladi pa bo imela še leva stranka Svobodni in enakopravni, ki bo v parlamentu podpirala vlado. Minister za zdravje bo Roberto Speranza.

V vladi bo poleg premierja še 21 ministrov in državni sekretar. Deset ministrov prihaja iz vrst gibanja, devet iz PD, eden je član stranke Svobodni in enakopravni, ena ministrica pa nestrankarska. Ženske bodo zasedle sedem ministrskih mest.

Po četrtkovi prisegi bosta morala vlado potrditi še oba domova italijanskega parlamenta. Kdaj bosta poslanska zbornica in senat glasovala o zaupnici vladi, še ni znano. Je pa predsednik Sergio Mattarella povedal, da bo glasovanje potekalo v prihodnjih dneh.

 

05.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!