Kultura

Iskrivi smeh na ustih vseh 2019

Iskrivi smeh na ustih vseh 2019

Gorica - Kulturni center Lojze Bratuž in Zveza slovenske katoliške prosvete prirejata 21. izvedbo niza Iskrivi smeh na ustih vseh

Enaindvajseta izvedba niza ISKRIVI SMEH NA USTIH VSEH, ki ga v Gorici prirejata Kulturni center Lojze Bratuž in Zveza slovenske katoliške prosvete, se bo začela v torek, 26. februarja, ko bo ob 20. uri najprej nagrajevanje natečaja Mladi oder, ki ga razpisujeta Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta iz Trsta. Priznanja bodo prejeli: za kategorijo dramske skupine: Dramski odsek PD Štandrež za komedijo Toneta Partljiča Čaj za dve, režija Jože Hrovat. Za kategorijo mladinske skupine: Mladinska dramska skupina M+, ki deluje v okviru Dramske skupine SKPD F.B. Sedej iz Števerjana za predstavo po literarni predlogi romana Baron na drevesu Itala Calvina Baron sedi na veji, avtorstvo in režija Patrizia Jurinčič Finžgar. Za kategorijo otroške skupine: Skupnost družin Sončnica – Gorica, Otroška gledališka skupina O’Klapica za igrico Jerneja Mlinariča Ali ste pisali svetemu Miklavžu? Mentorstvo in režija Sanja Vogrič, Katja Terčič, Kea Vogrič. Otroška skupina KD Sabotin iz Štmavra za igrico, ki jo je spisala Eva Devinar Nora šola, režija Eva Devinar in Barbara Devinar. Otroška dramska skupina SKPD F.B. Sedej iz Števerjana za igrico Nike Cotič Konec dober, vse dobro, režija Ilaria Bergnach. PD Vrh Sv. Mihaela – Otroški pevski zbor Etko Mužetko za igrico, ki jo je iz vrhovske ljudske pravljice Etko Mužetko priredila Nika Cotič, režija Karen Ulian ter za igrico Nike Cotič Glej, zvezda repatica, režija Karen Ulian. Otroška gledališka skupina SKD Hrast iz Doberdoba za igrico Lučke Susič Rdeča kapica v deželi branja, režija Chiara Bruzzechesse, ki bo z omenjeno igrico nastopila na večeru pred pričetkom nagrajevanja.

V petek, 1. marca, ob 20. uri bo na vrsti Dramski odsek PD Štandrež s komedijo Neila Simona Bosa v parku. Režijo so tokrat zaupali Janezu Starini. Delo ameriškega komediografa Simona je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja doživelo tudi filmsko različico. Za prevod v slovenščino je poskrbel Dušan Tomše. Zgodba govori o zaljubljenem mladem paru, ki že po nekaj dneh zakonskega življenja zaide v krizo. To je romantična komedija s pridihom realnosti iz vsakdanjega življenja. Bodisi premiera igre, ki je bila v župnijski dvorani v Štandrežu 26. januarja, kot ponovitev, dan pozneje, sta bili polno zasedeni in pri publiki dobro sprejeti.

V četrtek, 28. marca, ob 20. uri bo nastopila Mladinska gledališka skupina M+ SKPD F.B. Sedej iz Števerjana s predstavo Baron sedi na veji. Predstava, ki so jo premierno uprizorili 22. aprila 2018 v župnijskem domu v Števerjanu, je povzeta po Calvinovem romanu Baron na drevesu. Avtorica priredbe in režiserka je Patrizia Jurinčič Finžgar. To je zgodba, ki mlade člane M+ postavlja v vlogo staršev in obenem v vlogo otrok. Raziskuje nujnost odkrivanja lastne poti in podpira mladostniško trmo, hkrati pa ugotavlja njeno smiselnost in nesmiselnost. Je himna otroštvu in himna starševstvu: je želja, da bi se znali polobli vedno znova zbližati in prisluhniti druga drugi. Izvirnik z naslovom Il barone rampante je Jurinčičeva dramatizirala in priredila za svoje mlade igralce, ki so z veseljem sprejeli ta novi gledališki izziv, kljub temu da je bil vse prej kot enostaven. Celotna ekipa pa se je dobro odrezala, saj je bila predstava uvrščena v regijski program državnega tekmovanja mladinskih skupin Festival Vizije ter v finale državnega tekmovanja mladinskih skupin Festival Vizije. Na 31. Čufarjevih dnevih, festivalu ljubiteljskih gledališč, na Jesenicah pa je osvojila nagrado “Nova gaz” za najboljše kolektivno delo vseh ustvarjalcev.

Vse omenjene predstave v sklopu niza Iskrivi smeh na ustih vseh bodo v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž. Za predstavo ob natečaju Mladi oder je vstop prost. Za ostali dve predstavi se za nakup vstopnic lahko obrnete na Kulturni center Lojze Bratuž – tel. 0481 531445 e-mail: info@centerbratuz.org ali na Zvezo slovenske katoliške prosvete – tel. 0481 538128 e-mail: zskp_gorica@yahoo.it.

20.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!