“Iščite človeški obraz in resnico”!

… in članov uredništev vseh tistih časopisov in medijskih portalov, ki smo včlanjeni v Združenje italijanskega periodičnega tiska (USPI) in Zvezo italijanskih katoliških tednikov (FISC). Kot edini slovenski tednik v Italiji je tudi Novi glas član obeh organizacij in zato smo se tudi sami udeležili avdience pri papežu Frančišku, ki nam je na neposreden način izkazal priznanje za dosedanje delo, istočasno pa nas je bodril, naj vztrajamo.
Srečanje s papežem Frančiškom, ki je najprej pozdravil vse prisotne in je kasneje hotel tudi pozdraviti vsakega od nas, še posebej s stiskom roke in nekaj besedami, kar je izjema, ki nima primerjave v dosedanjih praksah na avdiencah s papeži, je bilo preprosto, a zelo povedno.
Papež Frančišek nam je namreč dejal, da je naše poslanstvo med najpomembnejšimi na svetu: “Poklicani ste, da širši javnosti omogočite dostop do kompleksnih problematik, in sicer na način posredništva med spoznanji, ki so na razpolago strokovnjakom, in konkretno možnostjo njihovega splošnega širjenja”.
Naš glas, svoboden in odgovoren, je po papeževih besedah temeljni glas za rast katerekoli družbe, ki se hoče imenovati in biti demokratična.
Našemu času in družbi pogosto gospodujejo nemir hitrosti, usmerjenost k senzacionalizmu na škodo natančnosti in popolnosti, čustvena zagretost za umetnost namesto tehtnega razmisleka. A prav tako je opaziti “veliko potrebo po zanesljivi informaciji s preverjenimi podatki in novicami, ki ne ciljajo samo na osuplost in čustvenost, ampak želijo pri bralcih razvijati zdrav, kritičen čut, ki jim bo pomagal zastavljati si ustrezna vprašanja in priti do utemeljenih sklepov”.
Papež nas je opozoril, da moramo biti v službi resnice, iskanja resnice, in nas posvaril pred vsakim manipuliranjem z ljudmi.
V svojem nagovoru, ki ga je prebral po pozdravu našega predstavnika msgr. Giorgia Zuchellija, je izpostavil, da so naše male založniške stvarnosti izjemno pomembne, saj smo bolj vezani na točno določeno ozemeljsko območje in zato bližje vsakdanjemu življenju skupnosti, bolj smo usidrani v bistvenosti in konkretnosti dejstev in dogodkov: “Gre za časnikarstvo, ki je tesno povezano z lokalnimi dinamikami, s problematikami, ki izvirajo iz dela različnih kategorij, z interesi in rahločutnostjo vmesnih stvarnosti, ki ne najdejo z lahkoto kanalov, da bi se ustrezno izrazile”.
Za naše katoliške tednike zveze FISC je sveti oče povedal, da so lahko “koristna sredstva evangelizacije”, prostor, kjer se lahko jasno izrazi škofijsko življenje, različne cerkvene sestavine pa lahko z lahkoto izmenjujejo stališča in sporočajo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Minulo soboto, 16. decembra 2017, je sveti oče v Vatikanu v dvorani Clementina sprejel delegacijo časnikarjev ...

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme