Incidenti in napetosti v vrhovih države!

V Sloveniji so prvič po ustanovitvi države začeli v tako velikem obsegu nastajati spori, polemike, obtožbe in drugi incidenti v dveh vrhunskih organih oziroma ustanovah države, na ustavnem sodišču in v slovenski varnostnoobveščevalni agenciji, poimenovani SOVA (incident pomeni nepričakovan in neprijeten dogodek, ki prekine normalen potek kakega dejanja, dela, op. a.) Obe ustanovi sta se v javnosti in politiki osramotili in izgubili velik del svoje verodostojnosti, kar seveda povzroča tudi slabljenje in ugled domnevno pravne države.
Na ustavnem sodišču so na podlagi izvirnih dokumentov, ki jih je na svojem portalu objavil časnikar, urednik in politični analitik Bojan Požar, zaznali, da je dr. Matej Accetto, ustavni sodnik od leta 2017, zdaj pa je tudi podpredsednik tega sodišča, aktivno sodeloval pri pisanju programa in bil svetovalec Stranke Mira Cerarja, v obdobju pred parlamentarnimi volitvami leta 2014. Kljub temu je kot ustavni sodnik odločal oziroma soodločal v primerih, v katerih je bila udeležena že omenjena nekdanja Stranka Mira Cerarja. Ni se torej izločil iz postopkov, kot to določa zakon. Njegovo ravnanje so podprli drugi ustavni sodniki, vključno s predsednikom Rajkom Knezom. Namesto pravne presoja celotnega primera so začeli kritizirati in uprizorili pravo kampanjo zoper ustavnega sodnika, Ddr. Klemena Jakliča, ker je opozoril na nezakonito ravnanje ustavnega sodnika dr. Mateja Accetta in spornost celotnega postopka. V izjavah njegovih kolegov, ustavnih sodnikov, in nekaterih politikov sedanje vladne koalicije, je Ddr. Klemen Jaklič nenadoma postal “janšist”, kar naj bi pomenilo, da je privrženec Janeza Janše in njegove politike. O obravnavani aferi na ustavnem sodišču zdaj poteka razprava pravnikov in politikov, provladni mediji pa o incidentih in nesoglasjih na ustavnem sodišču sploh niso poročali oziroma podrobneje obvestili slovensko javnost.
V primeru SOVE pa je primer nemara še bolj aktualen in bo lahko imel večje razsežnosti. Direktor te varnostnoobveščevalne službe Rajko Kozmelj parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb noče izročiti podatkov in pojasniti postopka o zaposlitvi gospe Nataše H. domnevne znanke premierja Marjana Šarca. Tako se je zgodilo, da parlamentarni organ ne more nadzorovati izvršilnega, kar je Sova, kar je seveda protiustavno in nezakonito ravnanje, ki ga je podprl tudi predsednik vlade Marjan Šarec.
Glede primerov na ustavnem sodišču in v varnostnoobveščevalni službi bodo zagotovo morali biti sprejeti ukrepi za odpravo stanja in sedanjih razmer, kar je lahko povezano tudi z zahtevami, ki jih navajajo organizatorji vseljudskega protesta z naslovom Rešimo Slovenijo, kjer napovedujejo nove akcije in zahteve. Nastaja nujno vprašanje, kdo bo popustil v svojih zahtevah in stališčih in kdo bo ukrepal. Najbrž pa se ne bo uresničilo tisto, za kar se zavzema Aljuš Pertinač, voditelj televizijske oddaje Faktor na TV 3. On takole razmišlja: “Premier ima prijateljico, ki ji je preskrbel službo tajne agentke, zaposlitev, do katere ni upravičena in zanjo ne izpolnjuje pogojev (takšna je trditev omenjenega televizijskega voditelja, obstajajo pa tudi drugačna mnenja, na primer, da je omenjena gospa zgolj znanka predsednika vlade. op. a.). (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Nasprotovanje zasebnim osnovnim šolam, ker širijo krščanstvo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme