Imamo vodnik, s katerim se lahko predstavimo svetu

Piše: Giulia Černic

Slovenski obraz Gorice

Multikulturno Gorico nekateri odkrivajo šele danes, čeprav je naše mesto vedno bilo “velik travnik, z raznolikimi barvanimi cvetovi”, kot ga je opisal novinar Andrea Bellavite na srečanju v Trgovskem domu v petek, 1. marca, med pogovorom z avtorjem Aldom Ruplom. Zveza slovenskih kulturnih društev je ob tej priložnosti predstavila novoizdani vodnik z naslovom Slovenski obraz Gorice – Po sledeh tisočletne prisotnosti (Il volto sloveno di Gorizia – Sulle tracce di una presenza millenaria).

Priročni vodnik, ki obsega 32 strani, vsebuje štiri sprehode mimo krajev, ki so povezani s tisočletno prisotnostjo Slovencev v Gorici. Vsaka od štirih poti se začne na različnih koncih, in sicer z letališča skozi Podturn, iz Štandreža, iz Severne postaje in iz Podgore. Vse vodijo do skupnega cilja v mestnem središču, in sicer do Travnika. Ob štirih sprehodih pa je na zadnjih straneh brošure tudi bogat seznam slovenskih imen ulic in okolišev, ki so danes še redkokdaj v rabi.

Publikacija, ki je izšla v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, je nastala po predlogu avtorja Alda Rupla, da bi srednjim in mlajšim generacijam Slovencev v Italiji predstavili prisotnost naših ljudi v mestu, ki je nekaterim še neznana. V luči EPK pa so delo prevedli tudi v večinski in skupni jezik, da bo slovenska zgodba lahko dostopna tudi someščanom in turistom.

Vsebine novonastalega dela ne odkrivajo ničesar novega, vse je že poglobljeno opisano pretežno v dveh izdajah, ki pričajo o slovenski prisotnosti v Gorici, in sicer v Krajevnem leksikonu Slovencev v Italiji – Goriška pokrajina, ki ga je leta 1995 uredil Rupel, ter Gorica – Po sledeh naše prisotnosti iz leta 2002, ki ga podpisujeta Zdenko Vogrič in Erika Jazbar. Nov vodnik pa je nalašč priročen, da ga lahko vsakdo nosi s sabo med sprehodom in z njim spozna Gorico s slovenskim obrazom, ki je na zunanji pogled mogoče malo razviden.

ZSKP je v preteklem mesecu že organizirala prvi vodeni sprehod po eni izmed štirih predstavljenih poti. V mislih pa imajo še druge podobne dogodek in projekt, s katerim bodo skupino višješolcev usposobili za vodenje po mestu. Vodnik v vseh treh jezikih je brezplačno na voljo na vseh infotočkah v mestu, prevzamete pa ga lahko tudi pri izdajatelju.

Tako petkova predstavitev v italijanskem jeziku kot krstna predstavitev v slovenščini, ki je potekala že v mesecu februarju, sta bili zelo uspešni, saj se je obeh udeležilo res veliko število zainteresiranih. Na zadnjem dogodku je bila prisotna tudi predsednica ZSKD Živka Persi, ki je goste uvodoma pozdravila, Občino Gorica pa je predstavljal Maurizio Negro, odbornik za obnovo rajonov in zaščitno jezikovnih manjšin.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme