Goriška

Imamo smisel za humor, ki nam pomaga v hudih časih

Imamo smisel za humor, ki nam pomaga v hudih časih

Piše Karlo Nanut / Danica Chapple, upokojena profesorica v ZDA

Od kod prihajajo tvoji starši? Kdaj si se rodila in se odselila čez veliko lužo? Kakšno je bilo tvoje otroštvo?
Imenujem se Danica Rijavec Chapple, rodila sem se v Gorici leta 1947. Moja mama Klara Terčič prihaja z Bukovja, v Števerjanu, moj oče pa iz Trnovega na Krasu. Leta 1951 smo se izselili v Združene države Amerike; takrat sem imela komaj štiri leta. Otroštvo sem preživela v Oaklandu, v Kaliforniji. Tu sem se tudi šolala v katoliški osnovni in srednji šoli. Leta 1977 sem se z možem preselila na Lake Thoe, nekoliko južneje. Živeli smo tu do leta 2003, ko smo se preselili v Reno, v državo Nevada. Imam tri hčere in sina; ko so bili še majhni, sem bila večinoma doma in jim sledila. Pri štiridesetih letih sem se odločila za nadaljevanje študija na univerzi in se vpisala na jezikovno fakulteto ter diplomirala v španskem in angleškem jeziku.
S čim si se pa potem ukvarjala? Kateri so tvoji interesi? Kje živiš zdaj?
Poučevala sem v raznih srednjih šolah in se upokojila leta 2012. Veliko let je moj mož sam gradil novo hišo v Virginii cityju in jaz sem mu vedno pomagala. Všeč mi je potovati, a sem rada tudi doma in rada delam v vrtu ali se ukvarjam s svojimi vnučki. Zdaj živim na podeželju v Sierri Nevadi, kjer je veliko prostora in kjer so krasni sončni zahodi. Pozimi večkrat tudi sneži, ker se tu temperatura zniža. Imamo pa tudi čist zrak in veliko prostora, saj je področje zelo obširno; tu srečaš tudi divje konje ali kojote.
Kakšno je tvoje družinsko življenje?
Imam štiri otroke, trije živijo nedaleč, ena hčerka živi pa v Kaliforniji. Največ časa namenjam mlajšemu sinu, ker je nekoliko prizadet, vendar je dovolj avtonomen in živi v skupnosti. Skoraj vsi otroci so poročeni in imajo sami veliko otrok, tako da je velik praznik, ko se dobimo vsi skupaj. V tistih dneh rada spečem “gubanco”, tako, kot me je naučila peči mama. Letos poleti smo nameravali obiskati Gorico in kraje, kjer so se rodili moji starši, vendar zaradi koronavirusa smo morali vse odreči. Mogoče prihodnje leto.
Kaj se dogaja s koronavirusom v Ameriki? Katere težave prinaša bolezen?
Koronavirus se počasi širi v Nevadi, kajti tukaj ni velikih mest. Več težav je na primer v New Yorku in Los Angelesu. Na vsak način tudi pri nas imamo vsak dan nove izbruhe in ljudje umirajo. Tudi mi ostajamo doma, in če gremo po nakupe, moramo imeti masko in rokavice. K sreči sva z možem upokojenca in nimava skrbi za prihodnost, sicer ne kaže nič dobrega.
Za katere ukrepe se je odločila vlada?
Vlada pomaga ljudem tako, da vsaka družina v krizi dobi za vsakega člana 1.200 dolarjev, za vsakega otroka pa 500. Ne strinjam se s tem, kako vlada ukrepa med pandemijo. Naše bolnišnice niso pripravljene na tako izredno stanje, saj zmanjkujejo maske in marsikaj ni tako, kot bi moralo biti. Ljudje večkrat ne upoštevajo pravil in se še vedno družijo. Še za Veliko noč smo imeli verniki skupne obrede in praznovanja.
Kako pa predsednik Trump? Kako se odzivajo ljudje na njegove ukrepe?
Mislim, da se je naš predsednik Trump slabo izkazal pri urejanju epidemije. Taka velika država, kot je naša, bi morala imeti predsednika, ki posluša znanstvenike in izvedence ter sledi njihovim navodilom, namesto da bi sam trmasto vztrajal po svoji volji. To ne pomaga državi. Mislim, da se bodo na naslednjih volitvah Američani drugače odločili. Žal, kaže, da smo razdeljeni na dva popolnoma različna svetova. Zid je med tistimi, ki sledijo Trumpu in njegovim lažem, in tistimi, ki se z njim ne strinjajo in ki so pripravljeni podpreti drugega predsednika na naslednjih volitvah, ki bodo novembra 2020.
Kako preživljaš te dni in kaj se je spremenilo v tvojem življenju?
Zelo je “trda”! Z možem sva sama, prijatelje in sorodnike slišiva in vidiva le po spletu ali telefonu. Smo v izolaciji. Vsako leto smo nekaj dni preživeli s sorodniki v majhni hiši ob plaži (Gold Beach) pri Pacifiku, a letos ne bo mogoče.
Ali imajo afroameriški prebivalci več možnosti za okužbo?
O tem ni še nič jasnega. Nekateri pravijo, da se to dogaja, ker je več afroameriških ljudi zaposlenih v poklicih, ki se jih ne da opravljati od doma, pa tudi zaradi pomanjkanja sanitarnih zaščit. Veliko oseb še nima bolniške zavarovalnine, zato se ne poslužujejo bolnišnice in se zaradi tega prej okužijo. Sprašujem se, kako to, da v eni izmed najbogatejših držav na svetu živijo ljudje, ki nimajo niti možnosti zdravniške oskrbe.
Kako se Američani borijo proti težavam, kot so samota, strah, negotovost …?
Skušamo ostati vedno pozitivni in delati to, kar je prav. Američani so zelo radodarni ljudje. Vsak dan vidim, kako si tudi sosedje pomagajo med seboj in skušajo združiti sile, da odstranijo težave. Imamo pa tudi smisel za humor, ki nam pride na pomoč v teh težkih trenutkih.
Hvala, draga Danica za te spodbudne besede in kmalu nasvidenje v Števerjanu!
Karlo Nanut

15.05.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!