Igralka Štefka Drolc je praznovala 90. rojstni dan

Že dolgo vrsto let očarljiva “prva dama” slovenskega gledališča, gledališka in filmska igralka Štefka Drolc, je v nedeljo, 22. decembra 2013, praznovala 90. rojstni dan. Njena nadvse uspešna umetniška pot se je začela v Mariboru (1945-47), kamor je prišla kot lepo, mlado sinjeoko svetlolaso dekle, ki je mnogo obetalo na odrskih deskah. Tu jo je v gledališki svet vodil režiser Fran Žižek. Druga pomembna postaja na njenem dolgem umetniškem popotovanju je bil Trst (1948-59), kjer je v našem gledališču igralsko zorela pod režijsko taktirko Jožeta Babiča. Gotovo se marsikateri gledalec spominja njenih igralskih stvaritev iz tega časa, ki jih je okrog štirideset, npr. Viole v Shakespearovi komediji Kar hočete, Julije v Romeu in Juliji, Jacinte v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski, Katarine Ivanovne v Zločinu in kazni Dostojevskega. Po tržaškem obdobju se je Drolčeva “preselila” v ljubljansko Dramo in v njej, kot sta zapisala gledališka strokovnjaka Dušan Moravec in Vasja Predan v knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov, “izoblikovala vrsto magistralnih, zdaj seveda zvečine značajsko zapletenih in ostrih, kdaj tudi z ironijo ali humorjem podloženih ženskih likov: Ismena v Smoletovi Antigoni, Francka v Cankarjevih Hlapcih, zdravnica dr. Zhandova v Dürrenmattovih Fizikih, naslovna tragična junakinja v Evripidovi Medeji in Klitaimnestra v Ajshilovi Oresteji, zagotovo eni izmed najizrazitejših Štefkinih umetnin, srhljiva Winnie v Beckettovi igri O, srečni dnevi”, ki smo si jo lahko ogledali tudi pri nas in se čudili njeni karizmatični zmožnosti ustvarjati nepozabne vloge in se osupli naslajali ob njenih igralskih odlikah. Le-te omenjena kritika Moravec in Predan strnjujeta tako: “krhkost in poetičnost, vroča nevarnost in goreča strast, rahločutnost in milina, eleganca in suverenost, notranja intenzivnost in izrazna kultiviranost, smisel za ironijo in grotesko, čut za humor – vse to, kakor je nekoč lapidarno povedala sama, oblikovano kot moderna igra z navideznim paradoksom: ’nič manj srca, toda več razuma’”.
Ob okrogli življenjski obletnici Štefke Drolčeve so se umetnici poklonili tudi v tržaškem Kulturnem domu, in sicer na predstavitvi knjige Nočni pogovori Igralci v etru (Knjižnica Mestnega gledališča), ki jo je spisal režiser Alen Jelen. V publikaciji je 28 pogovorov z legendarnimi igralskimi ustvarjalci iz raznih slovenskih gledališč, tudi iz tržaškega teatra: npr. z Zlato Rodošek, Aleksandrom Valičem, Miho Balohom, Miro Sardoč.
Veliki igralki Štefki Drolc, ki očara tudi zaradi svojega preprostega, ljubeznivo prisrčnega stika z ljudmi izven odrskih okvirov, želimo še veliko zdravih in umetniško polnih dni, da bi lahko še občudovali njeno izrazito ustvarjalno moč.
IK

Ustvarjalnosti poln visok življenjski jubilej

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme