Aktualno

Igor Jelen novi predsednik

Igor Jelen novi predsednik

Deželni svet SSO

Univerzitetni profesor in rojak iz Kanalske doline Igor Jelen je novi predsednik deželnega sveta SSO, ki je včeraj zasedal v Podbonescu v restavraciji Škof. V predsedstvo deželnega sveta SSO so bili izvoljeni še trije pokrajinski podpredsedniki Igor Švab (Trst), Karen Ulian (Gorica) in Fanika Coren (Videm) ter tajnik-zapisnikar Dario Bertinazzi.
Na podlagi statutarnih določil je zasedanje deželnega sveta SSO uvedel predsednik Walter Bandelj in v imenu izvršnega odbora krovne organizacije predstavil prisotnim delegatom kandidate za predsedstvo. Delegati so predlog soglasno podprli in prof. Igor Jelen je ob odobravajočem aplavzu prevzel vodenje zasedanja ter povabil predsednika Bandlja, naj poda poročilo.
V svojem poročilu je predsednik SSO najprej osredotočil razmišljanje na mladino. Mlade generacije morajo, po mnenju Bandlja, dobiti mesto pri načrtovanju društvenega dela in prevzemati vodilno vlogo. “Slovenska narodna skupnost nujno potrebuje novosti in samo formirana mladina nam jih lahko prinese”, so bile besede, s katerimi je Bandelj končal prvo točko poročila.
Predsednik SSO se je v nadaljevanju dotaknil več tematik. Najprej je izpostavil slovensko šolstvo; krovni organizaciji načrtujeta srečanje z ministrom za izobraževanje Republike Slovenije. Skupaj z njim bodo preverili razne možnosti, med temi tudi ustanovitev privatnih jasli. Še vedno je odprto vprašanje zajamčenega mesta za slovenskega predstavnika v parlamentu, ki bi moralo biti urejeno recipročno s predstavništvom italijanske manjšine v Državnem zboru. Veliko prizadevanj je bilo vloženih v obnovo konvencije RAI, pri katerih je bilo pozitivno zadnje srečanje z vladnim podtajnikom Vitom Crimijem. Zelo dejavna je po mnenju Bandlja Komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki jo vodi poslanka Ljudmila Novak. Pri tem je predsednik SSO dopolnil pisanje tednika Novi Matajur v zvezi z zadnjim zasedanjem komisije. Predstavnikom Slovencev v zamejstvu ni bila dana beseda na drugem predlogu, ki je nastal med sejo. Kljub temu je bil zakonski predlog za slovenskega poslanca iz vrst Slovencev po svetu zavrnjen s strani poslancev iz levosredinskih vrst, za kar je predsednik SSO javno protestiral. Upati gre, tako Bandelj, da se bo o tem mogoče pogovoriti na srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Miroslavom Cerarjem, ki bo prihodnji teden prisostvoval odprtju novih prostorov Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu.
V predsedniškem poročilu je bilo mesto tudi za zamejske tematike in predvsem za odprta vprašanja, ki so skupna obema krovnima organizacijama. Bandelj je zaskrbljeno ugotavljal, da je postopek prenove stadiona 1. maj ovit v molk in je še vedno nerešeno vprašanje lastnine. Predsednik SSO tudi pogreša, da se pri skupnih ustanovah ne uveljavlja princip rotacije pri vodilnih funkcijah. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!