Hvaležni za prehojeno pot, s pogumom in zagnanostjo naprej!

V petek, 24. januarja, je v Močnikovem domu v Gorici potekal 16. redni občni zbor Skupnosti družin Sončnica, izraz slovenskih družin in posameznikov goriške pokrajine in širše Furlanije Julijske krajine, ki jim je družina pri srcu. Cilj društva je družbenokoristno delovanje na kulturnem, rekreacijskem, vzgojnem, izobraževalnem, informativnem in socialnem področju, s posebno pozornostjo na družino kot na osnovno družbeno celico. Namen društva je organizirati prireditve, predavanja, razprave, filmske projekcije, tečaje, umetniške dejavnosti, poučne izlete, športna tekmovanja ter izdajati publikacije, priročnike in audiovizualne pripomočke.
Po uvodnem pozdravu predsednice društva Ane Saksida Zorzut in izvolitvijo organov občnega zbora so prisotni imeli možnost poslušati poročilo upravnega odbora za leto 2013, to je za 15. leto delovanja društva. Poročilo je ponazorilo bogato in razvejeno dejavnost Skupnosti družin Sončnica. Lanska sezona se je pričela z vsakoletnim ciklusom predavanj o raznih tematikah s socialnega, verskega, pedagoškega in vzgojnega področja, ki so namenjena širši publiki in so vsako leto zelo dobro obiskana. V poletnem času je tudi v pretekli sezoni potekalo poletno središče 'Srečanja 2013', namenjeno predvsem osnovnošolskim otrokom (pridružijo pa se jim lahko tudi otroci z zadnjega letnika vrtca), ki si poletni čas, v glavnem prost šolskih in obšolskih obveznosti, zaželijo preživeti v družbi vrstnikov in prijateljev ter se z njimi razigrano in sproščeno poveseliti, se igrati, a se obenem naučiti tudi veliko novega ter si pridobiti novih spretnosti in ustvarjalnih veščin, seveda ob zanesljivi roki koordinatorjev, navdušenih pomočnikov in mlajših animatorjev. Lani je poletno središče v časovnem razdobju osmih tednov (od polovice junija do prvih dni avgusta) obiskovalo skupno 76 otrok. Bivanje otrok v poletnem središču je obenem družinam v dragoceno pomoč, saj zagotavlja staršem, ki so tudi v poletnem času službeno zaposleni, varstvo za njihove otroke. Društvo je izpeljalo tudi nekaj zelo dobro obiskanih izletov, najuspešnejši izmed katerih je bil avtobusni izlet na Bavarsko, organiziran v sodelovanju s Slovenskim pastoralnim središčem. Tovrstni izleti so nedvomno enkratna priložnost za spoznavanje novih krajev in ogled tamkajšnjih zanimivosti, a so obenem spodbudna možnost za druženje med starejšo in mlajšo generacijo.
Zelo uspešna in polna zadoščenj je bila v pretekli sezoni dejavnost gledališke skupine O'Klapa, ki je nastala pred dvema letoma, oblikujejo pa jo mladi gledališki navdušenci (predvsem srednješolci in višješolci) ob spretni, izkušeni in požrtvovalni 'taktirki' režiserja Franka Žerjala ter energične in navdušene mentorice Katerine Ferletič. Gledališka skupina se je lani predstavila s tremi igricami na skupno 26 nastopih, gostovala je predvsem po goriških vrtcih in osnovnih šolah, svojo gledališko ustvarjalnost je pokazala tudi na Koroškem, v Trstu in na miklavževanju v župniji sv. Ivana v Gorici.
Sledilo je poročilo nadzornega odbora, dobršen del srečanja pa je bil namenjen predstavitvi programa Skupnosti družin Sončnica za leto 2014, v sklopu katerega bodo tudi letos potekala v mesecu februarju in marcu zelo zanimiva in poučna Predavanja 2014, in sicer v Močnikovem domu v Gorici, s pričetkom ob 20. uri. Prvo srečanje bo na vrsti v sredo, 19. februarja, ko bo psihiater Aleš Kogoj razkril marsikaj novega o aktualni temi Vsi obrazi depresije; v četrtek, 27. februarja, bosta predavatelja Helena in Drago Klanšček pobliže predstavila prednosti Postenja duše in telesa: zakaj in kako?; jezuit pater Silvo Šinkovec nam bo v sredo, 19. marca, spregovoril o tem, kako pomembno je, še posebno v današnjem času, Oblikovanje samopodobe pri mladih in vpliv le-te tudi na njihovo odraslo življenje. Sklop letošnjih predavanj bo v sredo, 26. marca, končal Miha Kramli, strokovnjak za družinsko dinamiko in psihoterapijo, ki bo slušateljem, v prvi vrsti staršem, skušal odgovoriti na vprašanja, ki si jih večkrat zastavljajo glede pravilne vzgoje svojih otrok v današnjem svetu; prizadevanje vseh staršev je namreč to, da svojim otrokom na najboljši način pomagajo zrasti v pokončne in samostojne osebnosti.
Skupnost družin Sončnica namerava v letošnji sezoni organizirati tudi nekaj krajših, enodnevnih izletov po Sloveniji, kar bo udeležencem nedvomno omogočilo pobliže spoznati kake še nepoznane slovenske 'bisere'. V odboru načrtujejo v mesecu februarju tudi tečaj dikcije ali lepe govorice, namenjen bo predvsem srednješolski in višješolski mladini. Nadaljevala se bo tudi dejavnost gledališke skupine O'Klapa, saj se njeni člani radi družijo med seboj in s skupnimi močmi in navdušenjem ustvarijo kako novo gledališko predstavo. Med že zasnovanimi pobudami lahko napovemo kolesarjenje med Slovenci v Porabju, ki bo na programu v drugi polovici julija, vsakoletno srečanje članov in prijateljev društva na 'Dnevu družine' v mesecu juniju, pri društvu pa si nadejajo prirediti še tečaj modernega plesa. V veselje otrok bo Skupnost družin Sončnica tudi letos priredila, v uspešnem sodelovanju, kot že nekaj let, s športnim združenjem Olympia, poletno središče Srečanja 2014 ter večdnevni avtobusni izlet v Turin proti koncu meseca avgusta.
Iz navedenega je razvidno, da so pri društvu še vedno zelo aktivni in polni lepih načrtov. Gonilna misel je seveda skrb za družino, medsebojno druženje in vzajemna pomoč, kar so v današnjem času še kako dragocene in pomembne vrednote, saj se v medsebojni pomoči in na podlagi skupnih moči da premagati marsikatero težavo in oviro ter najti pravi pogum in spodbudo za nadaljnje življenjske korake! Člani odbora pa žal ugotavljajo, da primanjkuje pri delovanju društva novega zagona in svežih zamisli predvsem s strani mlajših družin z otroki, saj je smisel društva prav v tem, da z zaupanjem stopa naprej po sicer že začrtani poti, a rade volje sprejema dobrodošle nove ideje in predloge, ki bi lahko delovanje Sončnice še obogatili in popestrili.
Predsednica se je ob koncu srečanja zahvalila vsem za do sedaj izkazano sodelovanje ter posredovala tudi pozdrave in voščila za uspešno delo pokrajinskega predsednika SSO Walterja Bandlja, ki se zaradi drugih že prej dogovorjenih obveznosti občnega zbora ni mogel udeležiti.
Fa. K.

16. redni občni zbor Skupnosti družin Sončnica iz Gorice

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme