Slovenija

Hrvaške tajne službe s prisluhi nad Slovenijo!

Hrvaške tajne službe s prisluhi nad Slovenijo!

Piše Marijan Drobež / Ribniški pasijon, zgodbe o Kristusovem trpljenju in grehih sodobnega človeka

Pred Veliko nočjo, najpomembnejšim praznikom kristjanov, si želimo srčnega miru in vsega dobrega v sebi in slovenski državi. Med dogodki, ki jih prikazuje in zaznamuje praznični čas, je tudi Ribniški pasijon, to je prikaz Kristusovega trpljenja z dodanimi sedmimi najbolj razširjenimi grehi sodobnega človeka. Gre za največji projekt zahodne Dolenjske, dežele suhe robe, ki povezuje čez 150 prostovoljcev, to je sodelujočih, iz vsaj 15 župnij, ima pa svoj izvor in korenine v ribniški mladinski skupini, ki se je zbirala v župnišču ob mogočni cerkvi sv. Štefana. Po dveh letih ustvarjalnega govorjenja, neštetih ur prepričevanja, vrenja idej in pisanja scenarijev v kaplanovi sobi, kasneje pa še izbiranja igralcev in pevcev, razdeljevanja vlog, neštetih vaj, šivanja kostumov in pripravljanja scene so na cvetno nedeljo leta 2007 na ribniškem gradu s 50 sodelujočimi in več sto gledalci prvič uprizorili pasijonsko zgodbo. Glas o Ribniškem pasijonu na čarobnem ribniškem gradu se je hitro širil po vsej Sloveniji. V dobrem desetletju je prerasel v drugi največji pasijonski projekt pri nas. Šteje 12 izvedb. Letos ga bodo uprizorili dvakrat, v soboto, 13. aprila, so ga prikazali v Sodražici, 22. aprila, na velikonočni ponedeljek, pa ga bodo ponovili še v Ribnici.
Človekovo življenje v pravilnem medsebojnem razmerju sestavljajo telo in duhovnosti. Zato se je v realnem svetu zgodilo, da so v Sloveniji z nekim prispevkom, objavljenim na POP TV, največji komercialni televiziji v slovenski državi, odkrili, da pri nas delujejo hrvaške tajne službe, izvajajo prisluhe in nasploh spremljajo vse, kar se sosednji državi zdi pomembno. Nastalo je vznemirjenje, tudi s posledicami in ukrepi, ki pa jih naroča in utemeljuje zgolj premier, Marjan Šarec. Voditelji in ministri iz drugih koalicijskih strank v očitni zadregi molčijo, ker se morda bojijo, da bi moral kdo med njimi odgovarjati za pomanjkljivosti prejšnjih vlad, kar zadeva vrzeli v delovanju slovenskih varnostnih služb. Premier Marjan Šarec je o celotni zadevi prvič, odkar je na čelu izvršilne oblasti, sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. Predsednik Komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, Matej Tonin, je opozoril, “da so hrvaški obvešcevalci v Sloveniji zelo dejavni, na njihovem seznamu za prisluhe so politiki, druge pomembne in vplivne osebnosti in tudi novinarji”. Po njegovem “je Slovenija naredila napako, ker je soglašala s sprejemom Hrvaške v Evropsko zvezo, ne da bi ta prej rešila mejno vprašanje s Slovenijo”.
Nekdanji predsednik vlade, zdaj zunanji minister, dr. Miro Cerar, ravnanje sebe in vlade, v zadevi hrvaških prisluhov, takole pojasnjuje oziroma opravičuje: “O nedopustnih aktivnostih sosednje države je obstajala vrsta primerov in spoznanj. Vendar nas je pri naših odzivih vodil cilj, da arbitražni postopek o meji med Slovenijo in Hrvaško vodimo do konca”. Na Karla Erjavca, nekdanjega zunanjega ministra, po razkritju prisluškovalne afere, letijo očitki, da je objektivno in tudi osebno odgovoren za polom pri arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško. “Erjavec nima nobene pravice, da se skriva za uradniki, ampak bi moral odgovornost po zgledu politične kulture v zahodnoevropskih državah prevzeti sam”, je ocenil Matej Tonin, predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.
Premier Marjan Šarec, ki si je pridobil položaj glavnega ocenjevalca in glasnika obstoječega stanja in razmer v Sloveniji, je v tujini s svojim tolmačenjem hrvaških vohunskih prisluhov naletel skoraj na posmeh. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

21.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!