Homo universalis - nenehno na poti k svetlobi

Piše: Katja Ferletič

KCLB / Odprtje razstave Mire Ličen

Barve plešejo. Rdeča, Modra, Zelena, Rumena se premikajo kot elegantne baletke: živahno si sežejo v roke in zaplešejo složno, harmonično. Koraki so premišljeni, nič ni prepuščeno naključju. V svojih baletnih copatkih se ne obotavljajo, odločno stopajo po platneni površini in jo dovršeno napolnijo. Včasih se katera oddalji od ostalih in zapleše sama, nato pa se jim spet pridruži. Barve se potem ustavijo, pomirijo, poklonijo se Božjemu, Presežnemu. Lahko jih samo gledamo, občudujemo in se prepustimo čustvom, ki nam jih vzbudijo v duši. Gre za čisti spektakel za oči in srce, razkošje umetničine ustvarjalnosti, ki ga lahko vsakdo doživi v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž. V petek, 22. marca, je bilo namreč odprtje razstave Homo universalis umetnice Mire Ličen. Strokovno podkovano, občuteno in navdušeno jo je po uvodnem pozdravu predsednice KCLB Franke Žgavec predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn. Prispevala je tudi besedilo za lep, dvojezičen katalog, ki je izšel ob tej priložnosti. Razstava bo odprta do 30. aprila, na odprtju pa je za glasbeni intermezzo poskrbel trio flavt iz Nove Gorice.

Mira Ličen je umetnica, akademska slikarka, izkušena restavratorka in konservatorka, oblikovalka ter organizatorka, ki živi in dela v Piranu. Razstavlja v Slovenski Istri, na Hrvaškem, v Italiji in drugod. Za svoje delo je prejela številna priznanja. “Že prvi pogled na dela Mire Ličen nam dokazuje njen izjemen ustvarjalni temperament,” je na odprtju razstave navzoče nagovorila Anamarija Stibilj Šajn. Umetnica nadaljuje tradicijo primorskega slikarstva in ji daje jasno identiteto. V vsakem motivu lahko gledalec začuti, da se njeno ustvarjalno potovanje nenehno odvija med videnim in doživetim, zunanjim in notranjim, materialnim in duhovnim, med tuzemskim in transcendentalnim. Mira Ličen se posveča različnim vsebinam, najpogosteje krajini in figuri, od profanih tem se s svojo duhovno globino vselej znova vrača k sakralnim. Med svojim duševnim potovanjem daje presežno, emotivno in duhovno vrednost tudi povsem vsakdanjim motivom. Je ena redkih ustvarjalk, ki se izraža v različnih tehnikah – v KCLB je razstavljen izbor njenih slik v akrilu in akvarelu, poznamo pa tudi ustvarjalne presežke, ki jih snuje v steklu, klasičnem vitraju in v obliki fuzije. Njen umetniški značaj jo uvršča v ekspresivno abstrakcijo.

Skozi bogate barve, s katerimi nadaljuje tradicijo mediteranske barvne palete, prinaša Mira Ličen “neko iluminacijo, ki ne pripada samo notranjemu svetu, ampak je to svetloba njene duše, ki jo vmeša tudi v hladnejše barvne vrednosti. Umetnica je nenehno na poti k svetlobi – zunanji in hkrati notranji, tisti svetlobi, ki je odsev gladine njene duše.” Gledalec čuti umetničino izjemno moč v potezi, ki je neposredna, energična, prvinska. Mira Ličen na platnu ustvarja raznolike sledi, kaže odločnost, nezadržnost, potuje po slikovni površini. Razstavljena dela kažejo kar nekaj ustvarjalnih ciklov. Spoznamo Istro in njeno naravo, ki sta artikulirani kot rastoča kompozicija toplih, žarečih barv, v katero se kot dinamičen kontrapunkt vrinejo tudi hladnejši, modri toni – “razpon med zemljo in nebom umetnica prevaja v barve in poteze”. Kot je razložila Anamarija Stibilj Šajn, so druge slike sakralnega značaja, upodabljajo Kristusovo trpljenje, križev pot in vstajenje. Na njih prekipevajo rdeči barvni toni, ki govorijo o trpljenju, smrti, življenju, hkrati pa simbolizirajo tudi ljubezen. Umetničine barve so torej mešanje med zunanjim in notranjim, “niso samo snov izražanja, ampak snov izpovedovanja globokih resnic”, njene figure so izrazito stilizirane, njene poteze povzamejo bistvo. Avtorica s posameznimi linijami, risarskimi prvinami, vzpostavlja le najbolj zgovorne obrazne segmente in gledalcu približa Kristusovo trpljenje. Skozi vse plasti so barvni nanosi različni, v njih se kažeta izjemni odločnost in moč, obenem pa ljubezen do Boga.

V zgornjem razstavnem prostoru goriškega kulturnega hrama so na ogled akvareli. “Akvarel je specifična tehnika, ki terja od avtorja odločnost – tukaj ni popravkov!” je razložila umetnostna zgodovinarka in dodala, da je ta tehnika umetnici zaradi njene temperamentnosti pisana na kožo: “Brez zadržkov in cenzure, vse, kar jo iz zunanjega sveta nagovarja, prenaša potem v svojo neposredno izpoved.” Tudi v akvarelih se pogovarja z vetrovi, prenaša impresijo, globoko osebno doživetje. Navdihuje jo predvsem turška pokrajina, področje, v katerem v zadnjem letu živi in deluje kot restavratorka.

Mira Ličen vsakega fascinira z barvnimi energijami, z močjo svoje poteze, teksturami in premišljenimi kompozicijami, ki sledijo vsebinam. Prek barv imamo dostop do duše, saj avtorica vselej zajema iz svoje globine in tudi gledalca vabi v podoživljanje lastnih čustev. Njena zgodba se nikoli ne konča, njeno ustvarjanje je potovanje k tistemu, kar je nad nami, kar je univerzalno, popolno.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme