Kultura

Hommage a’ Carpaccio

Hommage a’ Carpaccio

Obalne galerije Piran v Carpacciovem letu

Tudi Obalne galerije Piran so pristopile k projektu Carpaccievo leto v Piranu, in sicer z organizacijo razstave Mire Ličen Krmpotič, da bi ovrednotile večdesetletno delovanje te mnogostranske likovne ustvarjalke, restavratorke in konservatorke in dobre poznavalke sakralne in profane dediščine Pirana. Razstava njenih del je naslovljena Hommage a’ Carpaccio. Letos namreč poteka petsto let od nastanka oltarne slike Marija z detetom na prestolu in šestimi svetniki (1518, olje na platnu, 280 x 210 cm), ki jo je za samostansko cerkev sv. Frančiška Asiškega v Piranu naslikal znameniti mojster Vittore Carpaccio. Minoritski samostan Piran v sodelovanju s piranskimi ustanovami in društvi vse leto pripravlja različne dogodke, delavnice, razstave, predavanja in strokovni simpozij z namenom, da bi se ta mojstrovina vrnila v Piran.
Mira Ličen je med redkimi slovenskimi ustvarjalci, ki je njej določljivi sodobni likovni izraz uveljavila v sicer tradicionalni sodobni cerkveni umetnosti. Le-ta je prepoznaven z močno svetlobno žarečim koloritom, z vehementno impulzivnim in izpovedno ekspresivno občutenim izrazom, ki je vedno na meji abstraktnega in daje le slutiti figuralno izhodišče, motivno vezano na genius loci bivanjskega prostora ali na duhovno-versko tradicijo evropskega prostora.
Slika Mire Ličen z upodobitvijo istega motiva (Marija z otrokom med svetniki) je veličastna z živo barvito površino s prevladujočimi carpaccievskimi odtenki rdeče in s premišljenimi aplikacijami modrin in njihovih odtenjanj ter zlasti s toplo občuteno svetlobno lucidnostjo.
Podoba kot celota, kljub opaznim Mirinim razgibanim in impulzivnim potezam s čopičem ter posledično v detajlih izpovedno ekspresionističnim poudarkom, odraža skrivnostno razpoloženje spokojnosti, tišine, diskretne odmaknjenosti, skratka posebne vzvišene svetosti. Posebno pozornost gledalca pritegnejo še v avtoričini maniri reducirane in stilizirane forme, ki – nekatere bolj, druge manj – asociirajo na svetopisemske figure, upodobljene tudi na častitljivem Carpaccievem renesančnem delu. Znani svetopisemski motiv Marije z otrokom na prestolu, obdane s svetniki s prepoznavnimi atributi in številnimi ikonografskimi simboli, tudi Mira Ličen poudari s postavitvijo v središčno kompozicijo in seveda v iluzijo prostora, ki je delno abstrahiran tako, da le asociativno prepoznavamo dve veduti srednjeveškega Pirana. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!