Hilarij Lavrenčič dobitnik Nagrade Pavle Merkù

Podelitev nagrade v ponedeljek, 9. maja ob 19. uri Vila Attems v Ločniku pri Gorici

Dirigent in skladatelj Hilarij Lavrenčič je dobitnik 2. Nagrade Pavle Merkù za dosežke na zborovskem področju, ki jo SSO in ZCPZ Trst podeljujeta v sklopu projekta Cantate

Predlagatelji so prijavili na letošnji razpis tri kandidate, ki so vsak na svoj način izstopajoči protagonisti deželne, državne in mednarodne zborovske scene. Med seboj zelo različne zasluge na področju krepitve, obogatitve in širitve zborovske kulture so postavile člane žirije pred zahtevno izbiro, na koncu pa se je tehtnica z večino glasov nagnila na stran glasbenika, ki je v zadnjih desetletjih odločno sooblikoval, usmeril in je pripomogel k razvoju slovenskega zborovstva v deželi Furlaniji-Julijski krajini. 

Strokovno komisijo je prepričalo njegovo povezovanje poklicnega in amaterskega področja, na primer z vključitvijo zborov v večje glasbeno-gledališke projekte. Prav tako je treba posebej omeniti,  da se je Lavrenčič z zborom Hrast, ki ga že dolgo vodi,  uveljavil na pomembnih mednarodnih tekmovanjih.  Kot avtor zborovske glasbe je prodrl v širše slovenske kroge, saj njegove skladbe izvajajo vrhunske slovenske zasedbe, kot tudi zbori iz drugih krajev sveta.

Lavrenčič se je profesionalno uveljavil kot korepetitor v opernem gledališču Giuseppe Verdi v Trstu, kjer je sodeloval s svetovno znanimi dirigenti. Leta 1985 je od očeta prevzel vodenje mešanega pevskega zbora Hrast iz Doberdoba, ki ga vodi še danes in s katerim je prejel vrsto nagrad in priznanj na prestižnih zborovskih tekmovanjih: Naša Pesem, Città di Vittorio Veneto, Polifonico v Arezzu, Negotin. Bil je dirigent in vodilni ustvarjalec pri izvedbi operet in kantat, za katere je pripravil tudi orkestracije. Izdal je veliko posameznih skladb in zbirko priredb. S svojim zborom je posnel več cd plošč. Leta 2018 je prejel naziv viteza Republike Italije za večletno uspešno delovanje na glasbenem področju. Kot zborovodja je utrl nove poti na področju dojemanja zborovske glasbe in je s svojim delom postal zgled mlajšim glasbenikom in dirigentom.

Žirijo nagrade so sestavljali Stojan Kuret, Patrick Quaggiato, Damijana Čevdek Jug, dr. Maja Lapornik kot predstavnica SSO in Tomaž Simčič kot predstavnik ZCPZ Trst

Nagrado bodo organizatorji podelili ob Dnevu Evrope v ponedeljek, 9. maja ob 19.00, v Vili Attems v Ločniku pri Gorici. Slovesnost bo obogatilo petje vokalne skupine Mittelvox, ki jo vodi Mateja Černic, in nastop tria Violoncelli itineranti z avtorskimi skladbami Andrejke Možina. Rezervacija je obvezna na naslov tajnistvozcpz@gmail.com.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme