Harmonikarski svet žaluje

Umrl je Jožko Rutar

V 77. letu starosti je po hudi bolezni umrl Jožko Rutar, eden vodilnih in najkakovostnejših slovenskih izdelovalcev harmonik vseh časov. Rodil se je v Ljubljani 17. novembra 1947, se potem z družino preselil najprej v Tolmin in kasneje na Vipavsko. Dolga leta je živel v Selu pri Ajdovščini, kjer so nastajale tudi prvovrstne harmonike Rutar, zadnja leta pa je preživel v Zemonu, kjer sta si z ženo ustvarila dom. Svoje prvo znanje izdelave diatonične harmonike je Jožko pridobil od legendarnega izdelovalca harmonik, Avgusta Železnika. Mladi mojster izdelovanja harmonik pa se je kmalu preusmeril na svojo pot.

Jožko Rutar je v mladostniških letih delal tudi v gostinstvu. Po končanem služenju vojaškega roka je več let preživel v Italiji na Južnem Tirolskem. Zaposlitev v sezonskem hotelu mu je dopustila, da je v prostem času izdelal svojo prvo harmoniko – diatonično harmoniko Rutar. Sledil je razvoj svojevrstnih mehanizmov, ki so odstopali od vseh obstoječih in so še danes skrivnost družine Rutar. Svoje življenje je pokojni Rutar posvetil umetnosti in odkrivanju nenehnih izboljšav izdelave harmonik lastne blagovne znamke, danes pa družinsko podjetje vodi njegov sin Aleks Rutar.

Od pokojnika se bodo poslovili v četrtek, 25. januarja 2024; od 10. ure dalje bo ležal v poslovilni vežici v Vipavi, kjer bo ob 14. uri tudi pogreb.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme