Grenkobe življenja naj posladkajo komedije!

Piše: IK

Kulturni dom Gorica Komigo 2024

Kot je že trdno zakoreninjena navada, se ob prihodu pomladi na veliki oder Kulturnega doma v Gorici, ob splošnem zadovoljstvu zvestih gledalcev, ki vsako sezono komaj čakajo, kdaj se bodo lahko spet sprostili ob lahkotnejših gledaliških vsebinah, vrača trijezični festival Komigo, edinstvena tovrstna abonmajska gledališka ponudba pri nas s predstavami v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku, kar je odraz jezikovne pisanosti na stičišču različnih kultur, od nekdaj prisotnih na Goriškem. Program letošnje 21. izvedbe Komigo 2024, ki ima tudi čezmejni značaj, je predstavil predsednik Kulturnega doma Igor Komel na tiskovni konferenci v mali dvorani tega slovenskega kulturnega hrama v sredo, 2. aprila 2024. Med drugim je osvetlil to, da Komigo vključuje v svoj program tudi domače gledališke ustvarjalce in jih tako spodbuja k nadaljnjemu ustvarjalnemu in poustvarjalnemu delu.

Program Komigo 2024 obsega osem abonmajskih predstav in vrsto raznolikih dogodkov izven abonmaja. Vse abonmajske predstave bodo v veliki dvorani Kulturnega doma ob 20.30. V sredo, 3. aprila 2024, je uvodne takte odigrala Gledališka skupina KD Sovodnje s predstavo izven abonmaja Stena ob steni, ki jo je po vesoloigri Bojana Macuha Sestanek hišnega sveta priredila in zrežirala Kristina Di Dio. Premierno je zaživela v sovodenjskem Kulturnem domu Jožefa Češčuta 14. januarja letos.

Uradno pa se bo zastor odstrl v sredo, 17. aprila 2024, ko bo v goste prišel komik, igralec in TV voditelj Vid Valič (1982), vnuk nepozabnega, velikega gledališkega in filmskega igralca Aleksandra Valiča (1919-2015), rojenega v Gorici. Vid Valič se bo predstavil z “izpovedno” stand-up komedijo Strast, dojenček in rompompom in skušal z njo pojasniti, kako se življenje v dvoje spremeni po prihodu otroka. V sredo, 8. maja 2024, bo na sporedu monodrama Kajuh sem jaz, ki jo je napisal in zrežiral Darko Nikolovski o življenju in delu pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha (1922-1944), čigar 80-letnico smrti obhajamo prav letos. V Kajuhov svet bo gledalce popeljala igralka Inti Šraj. Dne 15. maja 2024 pa bodo spet zazvenele komedijske strune v “katastrofalno zabavni komediji” o škripljajoči zakonski zvezi, Čudež (avtor Daniel Glattauer), v produkciji Narodnega doma Maribor. V njej igrajo Jaša Jamnik, Tina Gorenjak in Primož Vrhovec. V četrtek, 30. maja 2024, bo v italijanskem jeziku zaživel poseben koncert The best of komične dvojice Microband – Duel iz Bologne, ki jo sestavljata Luca Domenicali in Danilo Maggio. V sredo, 5. junija 2024, bo svojevrstna predstava v italijanščini Stasera con Uccio. Z monologi in zabavnimi skeči bo Uccio De Sanctis iz Barija – Komelu ga je končno uspelo zvabiti v Gorico – razkril marsikatero plat življenja komika.

V sredo, 12. junija 2024, se bodo gledalci pošteno nasmejali ob komediji Trio pupe, ki jo je zelo domiselno stkal prerano, tragično umrli igralec Gašper Tič (1973-2017). V njej blestijo igralci Uroš Smolej, Danijel Malalan in Rok Matek. Program Komigo se bo po poletnem premoru nadaljeval v jeseni, v torek, 24. septembra 2024. Na oder Kulturnega doma se bo z dobršno mero improvizacije vrnil v Tržiču rojeni, ujedljivi gledališki igralec Paolo Rossi. Občinstvu bo postregel s posebno predstavo Operaccia satirica, ki šele nastaja. Program Komigo 2024 se bo končal z domačimi igralci. Dramska družina SKPD F. B. Sedej iz Števerjana bo v petek, 11. oktobra 2024, odigrala komedijo z aktualno tematiko Pica za dva, ki jo je po literarni predlogi F. Paravidina zrežiral Franko Žerjal, prejemnik letošnje “zamejske” Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jo podeljujeta SSO in SKGZ. V predstavi igrajo dobro poznani ljubiteljski gledališki obrazi Matej Pintar, Jakob Leopoli, Simon Komjanc, Ilaria Bergnach, Nikolaj Pintar, Sara Miklus in Martin Komjanc. Noviteta za slovenski prostor je premiero doživela 29. oktobra 2023 v veliki dvorani župnijskega doma F. B. Sedej v Števerjanu.

Izven abonmajskega programa Komigo 2024 pa so na širšem Goriškem napovedani še koncerti skupin Goasis iz Gorice (12. 4. 2024), ob 30-letnici izida zgoščenke Definitely maybe, Pink Passion (31. 5. 2024), Freevoices (14. 9. 2024) in orkestra Sällskapet Muntra Musikanter iz Finske (20.10. 2024). V sklopu programa Komigo 2024 je predvidena tudi poletna turneja opernih spevov A salotto con Donizetti v izvedbi Mednarodne operne akademije iz Križa pri Trstu.

Kot je povedala Maša Braini iz Kulturnega doma, vpisovanje abonmajev Komigo 2024 poteka pri blagajni Kulturnega doma v Gorici (ul. Brass 20 – tel. 0039 0481 33288) vsak delavnik od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00. Cene abonmajev za osem predstav: 80 evrov (redni), 60 evrov (znižani under 25, over 65).

Kot prejšnja leta Komigo 2024 prireja Kulturni dom Gorica v sodelovanju raznih slovenskih in italijanskih ustanov in krajevnih društev, s finančno podporo Dežele FJK (Io sono FVG), Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Fundacije Goriške hranilnice. Pokrovitelji pa so med drugimi goriška in novogoriška občina in SKGZ. Prav v imenu le-te je na tiskovni konferenci spregovoril njen goriški pokrajinski predsednik Marino Marsič. Z zadovoljstvom je še sam potrdil uspeh prejšnjih izvedb Komigo, ki želi vrednotiti tudi delo tukajšnjih ljubiteljskih skupin, in zaželel, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

Celoten program festivala Komigo 2024, ki spada tudi v sklop prireditev EPK 2025, in splošne informacije so na razpolago na spletni strani Kulturnega doma Gorica www.kulturnidom.it in na facebook-u www.face-book.com/kulturnidom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme