Grad Rihemberk odpira vrata v novo sezono

Po dolgem obdobju zaprtja zaradi epidemioloških razmer bo grad Rihemberk v soboto, 24. aprila, ponovno odprl svoja vrata. Predvidoma bo odprt vse sobote, nedelje in praznike do konca poletne sezone 2021, če bodo epidemiološke razmere to le dopuščale. Z vodnikom si ga bo ob predhodni najavi mogoče ogledati kadarkoli, seveda ob upoštevanju omejitev. V minulem letu je dobil mnogo lepšo podobo: obnovljena je bila večina grajskih streh, povsem drugačno podobo pa imajo zdaj tudi celotno vhodno poslopje ter obzidje in stolpiči v zahodnem in severnem delu obsežnega grajskega kompleksa. Grad ni samo lepši, je tudi utrjen in bolje pripravljen na prihajajoča leta.  

Grad Rihemberk leži na skalnatem pomolu vzpetine Golec nad vasjo Branik v novogoriški mestni občini in že stoletja kraljuje nad Braniško dolino. Nastajati je začel na začetku 13. stoletja na mestu, kjer je ležalo veliko starejše prazgodovinsko gradišče (1600 – 700 pr. n. št.). Je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime. Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrale za svoje domovanje. V letošnjem letu nadaljujejo z izboljšavami na gradu. Do konca leta je predviden konec obnove prvih notranjih prostorov – prvega sprejemnega prostora za obiskovalce in razstavnega prostora. S tem bo grad pridobil tudi sanitarije in novo čistilno napravo.

V času epidemije je Rihemberk dobil povsem novo opremo za obiskovalce, nove programe zanje, nove tematske poti ter spletno stran https://rihemberk.com/ Opremljen je tudi z novo brezplačno internetno točko, s pomočjo katere bodo lahko obiskovalci na gradu raziskovali digitalne grajske zgodbe in ponudbo ali ob pogledu na Braniško dolino in kraje okoli nje načrtovali svoj naslednji izlet. Na gradu skrbijo za bogatejši in zanimivejši program ter za oglede gradu. Zaradi epidemije še ne bo mogoče organizirati večjih prireditev. Prilagojeno situaciji bo obiskovalcem ponujeno doživetje grajskih zgodb, ki so vtkane v mogočne grajske zidove. Obiskovalce bo ob prihodu pričakal tudi srednjeveški vratar, ki jim bo z veseljem ponudil informacije o tem kulturnem spomeniku.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme