Grad Rihemberk bo odslej odprt tudi med tednom

Fotografije: Mateja Pelikan

Mestna občina Nova Gorica

Potem ko je grad Rihemberk spomladi ponovno odprl svoja vrata obiskovalcem in je v prvih prenovljenih sobanah zaživel sprejemno-interpretacijski center za obiskovalce Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk, se ponudba na gradu bogati. Tako je pred kratkim konec tedna grad podaljšal svoj urnik, da bi ga lahko obiskalo čim več radovednih obiskovalcev od blizu in daleč. Rihemberški grad bo v juliju in avgustu tako odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih med 10. in 19. uro ter ob lepem vremenu tudi od ponedeljka do petka med 10. in 13. uro.

Mogočni grajski zidovi in krošnje visokih dreves v teh vročih poletnih dneh nudijo prijetno zavetje in priložnost za oddih od vsakodnevnih obveznosti. Tisti bolj radovedni in organizirane skupine lahko izbirajo med zanimivo ponudbo vodenih ogledov, ki jih pripravlja zavod Svitar, ki na gradu skrbi za programe za obiskovalce. S skrivnim zemljevidom se lahko podajo na samostojno odkrivanje presenetljive 800-letne grajske dediščine. Ob uspešno opravljeni nalogi bodo s seboj odnesli zemljevid in kovanec Alberta II. Goriškega, ki si ga bodo sami skovali na posebnem kovaškem orodju. Za kulinarične in druge petičneže ter vse željne spoznavanja širšega prostora, v katerega je umeščen grad, je nastal butični turistični produkt gRAJskost. Z grajsko gospo Eleonoro Rihemberško se lahko obiskovalci podajo na enodnevno odkrivanje grajske zgodovine, naravnih lepot Vipavske doline in doline Branice ter lokalnih vinskih kleti in kulinaričnih dobrot. Po odzivih dosedanjih obiskovalcev pa je nepozabno doživetje tudi igran voden ogled gradu v družbi grajske gospe Eleonore in grajskega gospoda Ferdinanda, ki že ob prihodu obiskovalce vključita v zgodbo, da postanejo aktivni soigralci na preizkusih, odkrivanju zgodovine ter razreševanju sporov in simpatij med protagonistoma.

Ob praznovanju dneva državnosti je grad obiskalo tudi okrog dvajset konjenikov Valvasorjeve konjenice, ki so v družbi grajske gospe odkrivali skrivnosti gradu Rihemberk in se preizkusili v spretnostnih izzivih. Prenovljene sobane gradu ali grajski vrt pa lahko postanejo tudi pravljična kulisa za praznovanja, življenjske jubileje in poroke ter poslovne dogodke, saj je rihemberški grad na voljo tudi za najem.

Dodatne informacije o gradu in njegovi ponudbi najdete na spletnih straneh www.rihemberk.com in www.vipavskadolina.si.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme