Govor je bil tudi o slovenskem šolstvu v Italiji

Delovno srečanje ministrice Jaklitsch s predsednikoma SKGZ in SSO

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je 2. februarja 2022 srečala s predsednikoma krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Ksenijo Dobrila, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), in Walterjem Bandljem, predsednikom Sveta slovenskih organizacij (SSO). Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Gregor Černoga in Jan Sitar, Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Šuster Močnik in Patricija Muršič ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Roman Gruden. Na srečanju so spregovorili o zdaj najbolj aktualnih temah v povezavi s položajem slovenske avtohtone narodne skupnosti v Italiji.

Slovenci v Italiji, ki so imeli v preteklosti dobro gospodarsko osnovo, ki je podpirala tudi njihovo kulturno in športno udejstvovanje, potrebujejo za svoj obstoj na tem področju ustrezno finančno pomoč. Poudarili so dober primer finančnih programov v Porabju. Podoben program in morebiten vzajemni finančni sklad med Slovenijo in Italijo bi omogočil razvoj kulture, turizma, kmetijstva in malega gospodarstva ter nudil osnovo za to, da bi mladi ostajali na tem področju. Slovenska narodna skupnost se v čezmejne evropske programe zelo uspešno vključuje, saj je edina slovenska manjšina, ki že v drugem programskem obdobju sodeluje v strateškem programu, načrtujejo pa tudi sodelovanje v prihodnjem programskem obdobju. Pri tem se spopadajo z različnimi predpisi znotraj obeh držav in s tem vprašanjem zagotavljanja ustreznih finančnih sredstev. To, da so vodilni partner v večmilijonskem strateškem projektu, je za položaj slovenske manjšine v Italiji zelo velikega pomena.

Sogovorniki so spregovorili tudi o položaju slovenske šole v Italiji, ki za svoje delovanje potrebuje ustrezno zaščito in obravnavo s pozitivno diskriminacijo, kar pa lahko uveljavi z ustrezno avtonomijo.

Preberi tudi

Burno in bogato življenje v Jeruzalemu

Kristjani in družba

Dobrodelni večer

Tržaška

Dobrodelni večer

27.01.2023
Posebno praznično leto

Goriška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme